Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Reportage Hart van Nederland: ‘Mijn vissershart bloedt’

2 min read

Aangeslagen kijkt visser Jan de Boer toe hoe zijn schip maandagochtend wordt gesloopt.

Zichtbaar aangeslagen kijkt visser Jan de Boer toe hoe zijn schip maandagochtend wordt gesloopt. Zijn bedrijf is uitgekocht door de overheid en na 34 jaar komt er een abrupt einde aan zijn vissersleven.

“Met het uitkopen van vissers brengt Nederland haar eigen voedselvoorziening in gevaar. Het land wordt op deze manier afhankelijk. Ik heb het schip overgenomen van mijn vader en alles is nu in één klap weg. Mijn vissershart bloedt”, aldus visser De Boer tegen Hart van Nederland.

Overheid had moeten helpen

Tot 1 april 2023 kunnen vissers zich aanmelden voor de saneringsregeling van de overheid. De vissers krijgen geld in ruil voor het stoppen en opdoeken van hun visbedrijf. “Ik had mij niet berekend op dit gevoel”, concludeert De Boer aan de Oslokade in Kampen.

Ze noemen de regeling vrijwillig, maar als de overheid ons geen perspectief biedt, kan je niet anders dan stoppen. De Noordzee is een windpark geworden. Daarbij komt de Brexit en dure gasolie. De landen om ons heen staan voor de vissers, maar Nederland niet. De overheid had ons moeten helpen met brandstofcompensatie of geld voor innovatie.”

Hoewel de saneringsregeling dient als hulpmiddel voor vissers, denkt De Boer dat de overheid vissers liever kwijt dan rijk is.

Zichtbaar aangeslagen kijkt visser Jan de Boer toe hoe zijn schip maandagochtend wordt gesloopt. Zijn bedrijf is uitgekocht door de overheid en na 34 jaar komt er een abrupt einde aan zijn vissersleven.

Met het uitkopen van vissers brengt Nederland haar eigen voedselvoorziening in gevaar. Het land wordt op deze manier afhankelijk. Ik heb het schip overgenomen van mijn vader en alles is nu in één klap weg. Mijn vissershart bloedt“, aldus visser De Boer tegen Hart van Nederland.

Kijk hier de reportage op de website van Hart van Nederland

1 thought on “Reportage Hart van Nederland: ‘Mijn vissershart bloedt’

  1. Ook mijn hart bloed als ik dit zie ….wat is dit erg …straks is er geen door Hollandse vissers gevangen stukje vis;garnaal of mossel meer te krijgen hier op de markten….ik schaam mij voor mijn land ;dit doe je mensen niet aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *