Duitse garnalenvissers demonstreren tegen gepland visverbod
2 min readDuitse garnalenvissers willen aanstaande donderdag 23 maart bij Büsum een kotterdemonstratie organiseren, gevolgd door een bijeenkomst, dit meldt de garnalenvisserij afdeling van Landesfischereiverband van Schleswig-Holstein.
De vissers willen hun ongenoegen uiten over een aanbeveling van de Europese Commissie om alle bodemvisserij in de Waddenzee te verbieden. Op 21 februari heeft de Europese Commissie een pakket maatregelen gepubliceerd om de duurzaamheid en veerkracht van de visserij- en aquacultuursector te verbeteren als onderdeel van de EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030.
Dit zou catastrofale gevolgen hebben voor de garnalenvisserij, aldus de visserijvereniging, want: “De eerste maatregel zou al een verbod zijn op bodemcontactvisserij in alle Natura 2000-gebieden tegen eind maart 2024.” Het resultaat: de volledige stopzetting van de garnalenvisserij in de Waddenzee binnen een jaar. Dit betekent de ondergang van de hele garnalenvisserij van Denemarken, Duitsland en Nederland.
Niclas Herbst (CDU), volwaardig lid van de Visserijcommissie van het Europees Parlement en rapporteur voor het actieplan, bekritiseert de aanbeveling als niet proportioneel in deze vorm: “We hebben regionale oplossingen nodig in plaats van algemene verboden.”
Jan Möller, voorzitter van de garnalenvisserij afdeling, schetst de gevolgen: “Intrekking van visvergunning, stopzetting van de activiteiten, verlies van bedrijfsbasis en volledig waardeverlies van het schip. De werkelijke effecten van bodemvisserij op de zeebodem zijn nauwelijks meetbaar.”
Daarom overwegen de visserijverenigingen momenteel intensief om juridische stappen te ondernemen tegen de onevenredige sluiting van grote visgebieden. Vooral omdat de federale regering en de Europese Commissie geen rekening hadden gehouden met de voorstellen voor een redelijke en toereikende implementatie van de Natura 2000-richtlijn, die de visserijverenigingen in een vroeg stadium in het wetgevingsproces hadden geïntroduceerd.
“Je kunt geen 5.000 vierkante kilometer sluiten om 200 vierkante kilometer riffen te beschermen“, bekritiseerde Bettina Adam, bestuurslid van de Duitse garnalenvisserij.
De één maakt beleid en de ander denkt na. De Europese Commissie is op veel terreinen de niet nadenkende partij waardoor ook geen aannemelijk beleid tot stand kan komen. Eigenbelang van een grote groep bureaucraten staat voorop. Zij zoeken dekking bij de bestuursrechter die zelden in eigen vlees snijdt. Ga meer aan tafel met het bedrijfsleven en vergeet niet te luisteren. Tactisch opereren is van groter belang dan het brood van je broodheren uit de mond stoten.
Alle Nederlandse kotters ook naar Duitsland om te protesteren