Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Franse vissers massaal in actie tegen Europese plannen

1 min read

Veel havens zijn geblokkeerd in heel Frankrijk, gisteren werd de haven van Le Havre geblokkeerd.

Franse vissers voeren van donderdag 30 tot en met vrijdag 31 maart massaal actie. De vissers zijn onder andere tegen het plan van Brussel om bodemvisserij in MPA ‘s tegen 2030 te verbieden.

Voor het eerst start het Nationaal Visserijcomité de actie ” journée morte” (dode dag). Het gaat om de hele keten, van vissersschip tot consument. Geen visserij meer, gesloten deuren van visafslagen en geen vis meer bij de viskraam, restauranthouders wordt gevraagd geen vis meer te serveren.

De vissers hekelen ook een recent besluit van de Franse Raad van State over de sluiting van bepaalde visgebieden in de Golf van Biskaje omdat er dode dolfijnen zijn gevonden op de Franse kust. De vissers zeggen dat met zo’n tempo de Franse visserij zal verdwijnen ten gunste van geïmporteerde vis uit landen waar helemaal geen beheer is.

Veel havens zijn geblokkeerd in heel Frankrijk, gisteren werd de haven van Le Havre geblokkeerd. In Brest (Finistère) maakten 700 vissers hun onvrede kenbaar. “Ik denk dat het goed is, dat we allemaal verenigd zijn en dat we niet opgeven“, zegt een visser. Herhaalde verboden, quota, dieselprijzen, de redenen voor woede zijn talrijk. Onder een reportage van de Franse TV.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *