Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Geen Europees verbod op bodemvisserij in MPA ‘s

2 min read

Rechts de Franse minister van Zee Hervé Berville.

Terwijl er fel gedemonstreerd werd in Franse vissershavens, kwam de Franse minister van Zee Hervé Berville zijn belofte na, die hij vorige week tijdens een bijeenkomst met mensen uit de visserijsector had gedaan, en ging afgelopen weekend naar Brussel.

Hij kreeg een toezegging van Eurocommissaris voor Milieu en Visserij Virginijus Sinkevičius dat een verbod op gesleept vistuig in Marine protected areas (MPA ‘s) niet aan de Europese lidstaten zou worden opgelegd.

Ik heb de vissers toegezegd hun stem naar Brussel te brengen, en dat is wat we zondag hebben gedaan“, aldus Hervé Berville, die zei dat hij nu gerustgesteld is.

Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius bevestigde tijdens de ontmoeting met de Franse minister dat het actieplan van de Commissie alleen richtlijnen biedt aan de lidstaten en dat de dialoog met vissers openblijft, en dat Frankrijk (en dus ook andere lidstaten) niet verplicht zijn om deze richtlijnen te volgen met betrekking tot het beperken van bodemvisserij in MPA ‘s.

Hervé Berville verklaarde dat het van essentieel belang was om deze bevestiging te krijgen, want als de richtlijnen van de Commissie in Frankrijk ten uitvoer zouden worden gebracht, zou dit een einde maken aan de visserij op sint-jakobsschelpen in de Baai van Saint-Brieuc, oestervisserij in Quiberon en de visserij op onder andere langoustines.

De minister bevestigde dat er geen verbod zou komen op demersaal vistuig in beschermde mariene gebieden – noch in 2024, noch in 2030 – en dat het door de Europese Commissie gepresenteerde actieplan niet als juridisch bindend zou worden geïnterpreteerd.

De ontmoeting in Brussel was ook een gelegenheid voor een constructief dialoog‘, zei Hervé Berville. “De commissaris heeft kennisgenomen van de beheersmaatregelen en inspanningen van Franse vissers in beschermde mariene gebieden.” [Bron: Fiskerforum]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *