Nederland verzet zich tegen EU verbod op bodemvisserij
2 min readNederland verzet zich met hand en tand tegen een plan van de Europese Commissie om bodem beroerende visserij langs de Noordzeekust en op de Waddenzee te verbieden. „Het voornemen van Brussel is niet proportioneel en niet gebaseerd op goed wetenschappelijk onderzoek”, Zo laat minister Piet Adema onder in een tweet, en hier aan De Telegraaf weten.
Brussel wil in Natura 2000-gebieden bepaalde vormen van visserij uitbannen. In Nederland zou dat onder meer grote gevolgen hebben voor de platvis- en garnalenvissers. Laatstgenoemden wijzen erop dat zij niet met kettingen, maar met rollers over de bodem rollen en daarbij de bodem niet beroeren. Het verbod zou ook het einde inluiden voor de schelpdierensector die actief is in de kuststrook.
Nederland schaart zich met de harde kritiek op het Brusselse plan in een rijtje andere kritische landen. Onder meer Duitsland, Spanje en Frankrijk lieten al weten tegen het plan van de Europese Commissie te zijn. Minister Adema zegt nauw contact te hebben met visserijministers van andere lidstaten. „Nog los van de impact op de visserijsector zelf, is er ook onvoldoende oog voor de sociaaleconomische impact”, zegt Adema. Hij doelt daarbij op vissersdorpen die verder dreigen ten onder te gaan.
Puls visserij
„Wij zijn voor verdere verduurzaming van de sector, dat gaat ook gebeuren. Een van de beste oplossingen is nog steeds de puls techniek, die in Nederland is ontwikkeld en waarbij nog veel minder effect op de bodem wordt bereikt, selectiever wordt gevist en bovendien veel minder brandstof wordt verbruikt.” Brussel verbood deze duurzame techniek (waarbij vissen worden opgevist met behulp van kleine stroomschokjes) echter, na een lobby vanuit een Franse milieuclub en omdat Nederland meer vergunningen had afgegeven dan bedoeld was.
Komende maanden wordt volgens Adema verder gewerkt aan het verduurzamen van de Nederlandse (garnalen)vloot. Tevens is deze week duidelijk geworden dat zijn collega-minister Christianne van der Wal (Stikstof) een handhavingsverzoek van vijftien natuurorganisaties tegen garnalenvisserij heeft afgewezen. Die clubs vinden dat de vangst van de Hollandse garnaal niet mag worden gedoogd nu een definitieve vergunning nog ontbreekt. Van der Wal deelt die visie -tot grote opluchting van de vissers- niet. [Bron: De Telegraaf]
Het kabinet steunt het doel van de Europese Commissie om mariene ecosystemen te beschermen en de visserij verder te verduurzamen. Echter, wij zijn kritisch op het voorstel van de EC om bodemberoerende visserij in alle natuurgebieden op zee vanaf 2030 te verbieden. #ministerraad
— Piet Adema (@ministerlnv) April 6, 2023