Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Oceaanbeschermingsplannen discriminerend, disproportioneel en niet wetenschappelijk

2 min read

De EVP-Fractie veroordeelt het plan van de Europese Commissie voor de bescherming van het mariene milieu als discriminerend, onevenredig, ongerechtvaardigd en niet gebaseerd op de best beschikbare wetenschap. Het plan wil tegen 2030 alle bodemvistuigen botweg verbieden.

Tijdens een debat met EU-commissaris voor Visserij Virginijus Sinkevičius wezen de leden van de EVP-Fractie erop dat het plan volledig in tegenspraak is met de noodzaak om de Europese voedselzekerheid en voedselvoorziening te waarborgen. De EVP-Fractie is de grootste fractie in het Europees Parlement met 176 leden uit alle EU-lidstaten.

De Europese Commissie heeft haar actieplan op het slechtste moment en op de slechtst mogelijke manier gepresenteerd. In oorlogstijd, terwijl de voedselzekerheid in gevaar is, is het niet verstandig om vistuig te demoniseren. Bodemvisserij is sterk gereguleerd en de enige haalbare manier om veel vis soorten te vangen die Europeanen eten, zoals garnalen, heek, inktvis en kreeft“, aldus Francisco Millán Mon, lid van het Europees Parlement.

Leden van het Europarlement bekritiseerden ook de tegenstrijdige verklaringen over de vraag of het actieplan bindend is of niet, en riepen op tot duidelijkheid over wat de verplichtingen zijn.

De publicatie van het actieplan door de Europese Commissie heeft voor grote onzekerheid gezorgd bij de vissers. Vandaag heb ik commissaris Sinkevičius gevraagd te bevestigen dat er geen spontane acties en eenzijdige verboden ten nadele van vissers zullen plaatsvinden“, aldus Niclas Herbst, lid van het Europees Parlement, die in het Europees Parlement over het actieplan onderhandelde.

De EVP-Fractie wil het milieu beschermen, maar de Commissie moet ook de het levensonderhoud van de vissers, en de voedselzekerheid in Europa beschermen“, aldus Herbst.

De EVP-Fractie dringt aan op een volledige effectbeoordeling van de voorgestelde maatregelen. “De sociaaleconomische gevolgen voor de Europese vloot en kustgemeenschappen, maar ook voor de consument, zouden verwoestend zijn. Het plan van de Commissie zou leiden tot verspilling van voedsel uit zee en tegelijkertijd tot een toename van de invoer uit derde landen“, zo concludeerde Millán Mon. [Bron: EVP-Fractie]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *