Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Europese vissers plannen protest tegen verbod op bodemvisserij

2 min read

Eerder dit jaar demonstreerden zowel Duitse als Franse vissers al tegen het voorstel van de Europese Commissie.

Dinsdag 09 mei 2023 is aangewezen als protestdag voor vissers die tegen de plannen van de Europese Commissie zijn om bodemvisserij in bepaalde zeegebieden te verbieden.

Een aantal vissers overweegt hun ongenoegen te uiten over het voorstel. Eerder dit jaar demonstreerden zowel Duitse als Franse vissers al tegen het voorstel van de Europese Commissie. De protesten werden onder meer gesteund door de European Bottom Fishing Alliance (EBFA), en nu overwegen verschillende Europese vissers hun ongenoegen te uiten.

9 mei is aangewezen als protestdag, wat officieel De Dag van Europa is, het zal een goede gelegenheid zijn om te laten zien dat vissers in heel Europa zich gezamenlijk verzetten tegen het voorstel van de Commissie, dat grote gevolgen kan hebben voor de visserijsector.

Er zijn verschillende suggesties om de ontevredenheid te tonen. Een demonstratie in Brussel is ook genoemd, maar er is twijfel of veel vissers de reis zullen maken en hoe goed het zal werken, er wordt gesproken over het blokkeren van havens, zoals onlangs in Frankrijk.

Ook wordt er gesproken over een luidere vorm van protest, namelijk om op 9 mei om 12 uur de scheepshoorns 15 minuten te laten klinken en het protest te filmen en vervolgens sociale media gebruiken met de hashtag #SOS_EU_Fishing, zo om een beeld te geven van de realiteit en de frustraties van vissers over het voorstel van de Commissie.

EBFA, die de protesten heeft goedgekeurd, benadrukt dat het een actie is “die openstaat voor de hele sector“. “Het is de Europese visserij die zich manifesteert”, zegt voorzitter van de alliantie, Iván López van der Veen, die de hele sector vraagt om mee te protesteren. “Er is grote onvrede over alles, waaraan het Actieplan en de sluitingen zijn toegevoegd. Mensen willen zich mobiliseren“.

Volgens het Deense visserijvakblad Fiskeritidende gaan de vakbonden in de hele EU ook overwegen om op dezelfde dag te demonstreren om ook zo hun steun aan de visserijsector te betuigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *