Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Eerste Belgische mosselen uit commerciële zee boerderij

2 min read

Anderhalf jaar na de start van de bouw van de eerste commerciële zee boerderij, op zo’n 5 kilometer voor de Belgische kust, is Colruyt Group volop bezig met de oogst van de eerste Belgische mosselen van eigen kweek.

De groep zal de komende maanden zo’n 10 à 15 ton hangcultuurmosselen boven water halen en in de vier markten van Cru aanbieden. ​ Intussen werkt de groep verder aan de uitbouw van de innovatieve zee boerderij Westdiep. Recent werden extra mosseltouwen geïnstalleerd, zodat er volgend jaar meer mosselen zijn.

Daarnaast investeerde de groep in een eigen schip en trok het extra mensen aan. Zij zullen de opschaling van de zee boerderij, die nog maar een kwart van het gebied in gebruik neemt, in goede banen leiden.

Met een gemiddelde consumptie van 2,2 kg mosselen per jaar staat de Belg in de top van dé mosseleter van Europa. In België was mosselproductie tot voor kort onbestaand ondanks het feit dat er in het Belgische deel van de Noordzee van nature mosselzaad aanwezig is en mosselen er perfect kunnen groeien.

Daar wou Colruyt Group verandering in brengen. Daarom stapte het bedrijf een kleine 10 jaar geleden al in onderzoeksprojecten rond aquacultuur in de Noordzee. Drie jaar geleden kreeg de groep de nodige vergunningen om in de Westdiepzone mosselen te kweken, en op termijn ook oesters en zeewier.

Anderhalf jaar geleden ging men van start met de bouw van de eerste zee boerderij in de Belgische Noordzee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *