Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Duitse garnalenkotter SC9 na brand gekapseisd

1 min read

De brandende SC9 Wotan. Foto Duits kustwachtvliegtuig

De redders van de Duitse reddingsmaatschappij (DGzRS) hebben vanochtend, 18 augustus 2023, twee vissers uit een reddingsvlot gered. Het achterdek van de garnalenkotter SC9 “Wotan” uit Büsum stond op dat moment in brand. De twee mannen bleven ongedeerd.

Kort voor halfvijf vanochtend moesten de vissers hun 18 meter lange kotter verlaten. Ze lagen voor anker voor de kust van Dithmarschen bij de Süderpiep-vaargeul ten zuiden van de zandbank Tertiussand.

De twee vissers werden in hun slaap verrast door de brand. Op dat moment stond het achterdek van de kotter al in brand. Ze slaagden er nog net in om met het reddingsvlot de kotter te verlaten.

De vissers stuurden een noodoproep uit via een hand VHF, maar dit was slechts gedeeltelijk te begrijpen op de reddingsboot ‘Theodor Storm’ die in Büsum was gestationeerd.

Al om 4.45 uur hadden de redders visueel contact met de brandende kotter. De vissers seinden met een zoeklicht zodat de reddingsboot de positie van het reddingsvlot in het donker kon vinden. De beide vissers zijn eerst ter controle naar een ziekenhuis gebracht.

Rond 10.00 uur merkten de hulpdiensten aan boord van de ‘Hermann Markwede’ dat de kotter over stuurboord begon te hangen, binnen enkele minuten kapseisde het schip over stuurboordzijde.

Het Centraal Commando Maritieme Noodsituaties coördineert nu maatregelen voor het geval de brandstof van de kotter in het water komt. Aan boord is 2.800 liter scheepsdiesel en ongeveer 200 liter hydraulische olie.

Duitse garnalenkotter SC9 Wotan na brand gekapseisd Foto Duitse Federale Politie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *