Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Ombouw Ex-HD 23 naar jacht gereed [video]

1 min read

Proefvaart ‘Scintilla Maris’ Foto: Fishery And Maritime photography

De voormalige boomkorkotter HD-23 ‘Vertrouwen’ van Rederij Gebr. Bakker uit Den Helder is bij Maaskant Shipyards in Stellendam omgebouwd tot jacht, de ‘Scintilla Maris’. Het schip heeft 18 jaar in Stellendam gelegen en er is met tussenpozen aan gewerkt.

Het casco is in Polen gebouwd en in 1989 bij Maaskant afgebouwd, De 46 meter lange kotter met een Deutz hoofdmotor van 4.400 pk was destijds een van de grootste boomkorkotters van de Nederlandse vloot maar werd in 2005 door hoge exploitatiekosten uit de vaart genomen.

Het schip werd door een Hollandse Amerikaan gekocht. Het afgelopen jaar kwam het werk in een stroomversnelling. De kotter heeft een ware metamorfose ondergaan en ondertussen zijn de proefvaarten afgerond, de oplevering staat gepland voor later dit jaar.

Belangrijke veranderingen waren de installatie van hybride-elektrische voortstuwing en een havengenerator. Strengere emissieregels zorgden ervoor dat de oorspronkelijke 4.400 pk sterke Deutz is vervangen door een sterke elektromotor.

Tien gasten kunnen worden ondergebracht in het benedendek in vier dubbele hutten en een grote eigenaarssuite midscheeps onder het oorspronkelijke luik in het visruim. Er is accommodatie voor 9 bemanningsleden. Onder een video van de proefvaart en een die eerder is gemaakt tijdens de verbouwing.

Video 1: Proefvaart ‘Scintilla Maris’ door Fishery And Maritime photography

Video 2: EXCLUSIVE Look At A 46-METRE STEEL TRAWLER Yacht Project

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *