Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Nieuwe documentaire toont dat bouw van offshore windparken walvissen doodt

1 min read

Jarenlang heeft de Amerikaanse regering volgehouden dat de toename van walvissterfte voor de Amerikaanse oostkust geen verband houdt met het heien en andere activiteiten van de windindustrie op zee.

De toename van sterfte onder walvisachtigen en dolfijnen voor de oostkust van de Verenigde Staten sinds 2016 is niet te wijten aan de bouw van grote industriële windturbines, zeggen Amerikaanse overheidsfunctionarissen. Hun wetenschappers hebben het onderzoek gedaan, zeggen ze, om te bewijzen dat alles wat de walvissen doodt, volledig losstaat van de windindustrie.

Maar nu laat de nieuwe documentaire, “Thrown To The Wind“, van regisseur en producent Jonah Markowitz zien dat deze Amerikaanse overheidsfunctionarissen hebben gelogen.

De film documenteert verrassend luide, hoge decibel sonar uitgezonden door windindustrie schepen wanneer gemeten met state-of-the-art hydrofoons. En het laat zien dat het toegenomen verkeer van de windindustrie direct gecorreleerd is met specifieke walvissterfte.

Lees hier het hele verhaal in de New York Post. De film werd onlangs aangekondigd, maar er is nog geen bevestiging over de releasedatum. Onder is wel een trailer te zien van “Thrown to the Wind”.

2 thoughts on “Nieuwe documentaire toont dat bouw van offshore windparken walvissen doodt

  1. Ik roep al jaren dat windmolens op zee het leven van veel soorten vissen verstoord door de trillingen van de molens.daar is geen onderzoek voor nodig. Ook op het land raken de wieken veel vogels. Ik heb zelfs foto’s genomen van vogels die onthoofd zijn in de buurt van Amsterdam.

  2. Ben blij dat er nu bewijs is wat iedereen wel aanvoelt maar nooit wordt gezegd,
    zeker de land vertegenwoordigers willen dit niet horen i.v.m. de financiële consequenties.
    op land is dit effect (trillingen en geluid) net zo groot maar wordt afgevlakt met leuke nieuwe normen zodat het allemaal wel “veilig” is om de windturbines te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *