Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Noorse onderzoekers bewaren Atlantische blauwvintonijn levend [video]

2 min read

Visserijonderzoekers in Noorwegen zijn erin geslaagd om een blauwvintonijn in een drijfnet levend te bewaren, iets wat nog nooit eerder is gedaan. De onderzoekers van het Noorse Instituut voor Marien Onderzoek – Havforskningsinstitutt (HI) zoeken al enkele jaren naar levende opslag van ‘s werelds grootste tonijnsoort, de Atlantische blauwvintonijn.

Op vrijdag 18 augustus 2023 vond een doorbraak plaats. Onderzoekers van de HI aan boord van het vissersschip ‘VESTBRIS’ en het vaartuig ‘FJORDGYN’ van het Noorse directoraat visserij slaagden erin een Atlantische blauwvintonijn te vangen en over te brengen van een ringzegennet naar een zelf ontwikkeld drijfnet, dat ze langzaam naar de kust sleepten. Zie video onder.

Eindelijk slagen is een geweldige prestatie! We hebben al veel geleerd. Nu hopen we het experiment op te schalen met een grotere vangst in de loop van de week“, zegt Manu Sistiaga, de projectleider van het Institute of Marine Research.

Het levend kunnen bewaren van de enorme Atlantische blauwvintonijn in een drijfnet (transport-kooi) is een soort heilige graal voor de visserij. Het wordt gedaan in de Middellandse Zee, maar onder heel andere omstandigheden.

De tonijnen zijn moeilijk te hanteren bij de visserij met ringzegennetten en hun kwaliteit verslechtert snel nadat ze aan boord van het vissersvaartuig zijn gebracht. Bovendien is het voordelig om de vis beetje bij beetje op de markt te kunnen brengen in plaats van allemaal tegelijk. Live storage kan dit oplossen. Er zijn echter nog veel vragen.

We weten nu dat we een gecontroleerde overdracht van het net naar de transport-kooi kunnen realiseren, en hebben gedocumenteerd dat de tonijn het goed doet in de transport-kooi, zelfs nadat hij twee dagen naar land is gesleept. De kooi is groot en diep genoeg, we zijn ervan overtuigd dat we er comfortabel 50-100 vissen in kunnen houden“, zegt Sistiaga.

Eenmaal aan wal kunnen de onderzoekers de vis inspecteren en op humane wijze euthanaseren met behulp van elektriciteit (een ander, gerelateerd Havforskningsinstitutt (HI) project).

Hierna namen onderzoekers van NOFIMA en het Institute of Marine Research verschillende monsters om meer te weten te komen over de kwaliteit. De vis werd geleverd aan Domstein Fish in Måløy en zal naar Oslo worden gestuurd om de markt te testen.

Op de lange termijn moeten we ook kijken hoe lang de Atlantische blauwvintonijn in de kooi kan blijven, hoeveel voer ze nodig hebben en welke temperaturen ze kunnen verdragen. Maar eerst moeten we het vangst- en overdrachtsproces verbeteren“, zegt Manu Sistiaga.

De resterende dagen van het project vinden plaats in de buurt van het Noorse Byrknes en Fedje, waar een meer permanente opslagkooi is opgezet bij de faciliteit van Viking Delights. Het doel is om meer Atlantische blauwvintonijn te vangen en over te brengen naar deze permanente opslagkooi.

Onderzoeker Manu Sistiaga prijst dit jaar de samenwerking met de vissers en het Noorse directoraat voor visserij. Bron: Noorse Instituut voor Marien Onderzoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *