Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Nieuwe Vlaamse oproep voor visserij en aquacultuursector

2 min read

In het voorjaar keurde de Vlaamse Regering het Belgisch programma voor het Europees Fonds voor Maritieme Zaken, Visserij en Aquacultuur (EFMZVA) 2021–2027, definitief goed. Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits lanceert in het kader van dit programma de komende maanden vier oproepen die de toekomst van de Vlaamse visserijsector op lange termijn bestendigen, het mariene milieu beschermen en herstellen, de Vlaamse aquacultuur op een duurzame wijze laten groeien en de economische band met de lokale visverwerkende industrie versterken.

Vlaanderen heeft een kleine, maar veerkrachtige vissersvloot die nauw verbonden is met de kustgemeenschap. De vis die onze vissers aanvoeren wordt echt gesmaakt en verdient voldoende promotie. Er is heel wat innovatie, ook op vlak van aquacultuur. Dankzij dit programma kunnen we de toekomstmogelijkheden van de visserijsector versterken en de verdere verduurzaming stimuleren. Ook liggen er bijkomende kansen voor de aquacultuur om te groeien en de economische band met de lokale visverwerkende industrie te versterken. Daarnaast zijn er middelen voor het bevorderen van een goede milieutoestand op zee.” Aldus Hilde Crevits

Het nieuwe programma draagt bij aan de doelstellingen van het Europees gemeenschappelijk visserijbeleid, de Europese Green Deal, en de specifieke uitdagingen waar de Vlaamse visserij- en aquacultuursector voor staat.

Onze visserijsector maakt al langer werk van duurzaamheid, veiligheid en goede werkomstandigheden voor de bemanning van de schepen. Op dat vlak zijn dan ook verdere acties gepland. Vlaanderen ziet zeker ook potentieel in aquacultuur. Dat gaat over het duurzaam kweken van onder meer vis, schaal- en schelpdieren en algen.

Het versterken van de lokale visserij- en aquacultuurgemeenschappen aan de kust is tenslotte een belangrijk onderdeel van het Belgisch programma. Dit is nieuw in vergelijking met de vorige programmeringsperiode en biedt kansen om zich lokaal te organiseren en een eigen strategie te ontwikkelen om uitdagingen en opportuniteiten aan te pakken. Deze lokale werking gaat uit van kleinschaligheid en complementariteit met een focus op diverse thema’s verbonden aan de visserij- en aquacultuursector waaronder toerisme en cultuur, de korte keten, diversificatie en innovatie en integratie met de blauwe economie.

Dit najaar worden de volgende oproepen gelanceerd:

 • Bescherming en herstel van het mariene milieu en de biodiversiteit
  • Maximaal beschikbaar budget: 450.000 euro
  • Indieningsperiode: 1 november 2023 – 31 januari 2024
 • Toegepast onderzoek en innovatie in de aquacultuursector
  • Maximaal beschikbaar budget: 1.000.000 euro
  • Indieningsperiode: 15 september 2023 – 15 november 2023
  • Prioritair onderzoeksthema: circulariteit
 • Investeringen duurzame verwerking aquatische producten
  • Maximaal beschikbaar budget: 1.000.000 euro
  • Indieningsperiode: 15 september 2023 – 15 oktober 2023
 • Indiening van een strategie voor kust gebonden vanuit de gemeenschap geleide lokale ontwikkeling
  • Maximaal beschikbare budget ter financiering van de voorbereidingskosten per strategie: 75.000 euro
  • Indieningsperiode: 1 oktober 2023 – 15 december 2023

Voor meer informatie over deze oproepen kan je de website van het Departement Landbouw en Visserij raadplegen: www.vlaanderen.be/visserij/EFMZVA. Daar kan je ook praktische informatie vinden.

Bron: CD&V

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *