Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Zeeforel in de palingfuiken

1 min read

Hoornse vissers Jan en Bart Last vingen vorige week een zeeforel in hun fuiken. Na de foto werd de iconische roofvis direct spartelfris in het IJsselmeer teruggezet. Foto Michel Verschoor

Hoorn – Langs de Houtribdijk halverwege Trintelzand en de Houtribsluizen zat er vorige week een mooie zeeforel in de fuiken van Jan en Bart Last (HN-35). Na de foto werd de roofvis direct spartelfris teruggezet in het IJsselmeer.

Palingvissers treffen de laatste jaren vaker sporadisch zeeforel en zalm aan. Ook vallen toenemende aantallen houting de vissers op. In een aantal fuiken lieten meerdere exemplaren houting groot en klein zich tegelijk zien.

Ook zien IJsselmeervissers vaker meerval. Bij het legen van de 22 fuiken op vrijdag 11 augustus gingen zelfs een stuk of zes meervallen van pakweg twintig tot veertig centimeter terug het water in. ,,Wij vrezen een plaag op termijn”, laat Bart Last zich ontvallen, ,,want er zit voor roofvis genoeg voedsel in het water.”

De verwachting is dat trekvissen zoals zalm en zeeforel zich bij het openen van de vismigratierivier in de Afsluitdijk straks vaker laten zien. Mogelijk dat ook uitzetprogramma’s ervoor zorgen dat deze iconische trekvissen weer een beetje gemeengoed worden in onze wateren. Sportvisserij Nederland meldt dat de zeeforel al vaker voorkomt langs de kust.

Visserijnieuws was een dag aan boord van de HN-35. Binnenkort volgt de reportage over de Hoornse vissers Bart en Jan Last.

Tekst en beeld: Michel Verschoor. Lees hier meer over de palingvissers en de HN-35 op facebook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *