Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

1,4 miljoen walvisachtigen in Europese Atlantische Oceaan

1 min read

De onderzoekers registreerden duizenden groepen walvisachtigen verdeeld over zeventien verschillende soorten.

Uit het grootschalige internationale onderzoek SCANS-IV blijkt dat er in de Europese Atlantische Oceaan ruim 1,4 miljoen walvissen, dolfijnen en bruinvissen leven. De tellingen zijn in de zomer van 2022 uitgevoerd met één schip en acht vliegtuigen, bemand met ervaren waarnemersteams.

SCANS-IV is de meest recente studie in een reeks die in 1994 van start ging, met als doel om de populatiegrootte en verspreiding van walvisachtigen in de Europese Atlantische Oceaan te bepalen.

In de geschiedenis van de tot nu toe vier SCANS-tellingen was de onderzoeksinspanning nog niet eerder zo omvangrijk als in de zomer van 2022. In een gebied van 1,7 miljoen vierkante kilometer, van de Straat van Gibraltar in het zuiden tot Vestfjorden in Noorwegen, telden de teams dieren langs in totaal 75.000 kilometer aan vooraf vastgestelde vaar- en vliegroutes.

De onderzoekers registreerden duizenden groepen walvisachtigen verdeeld over zeventien verschillende soorten. Deze tellingen zijn vervolgens met behulp van statistische modellen omgerekend naar het totaal aantal dieren in het gebied.

Lees hier verder op de website van Wageningen Marine Research

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *