Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Grote spinkrabben voor het eerst in Oosterschelde

2 min read

De grote spinkrab heeft zich in de Oosterschelde gevestigd. De soort behoort tot de grootste krabben ter wereld. Spinkrabben danken hun naam aan hun in verhouding kleine lichaam met lange spinachtige poten.

Veel spinkrabsoorten worden door de mens bevist en gegeten. In Noordwest-Europa geldt vooral de Grote spinkrab (Maja brachydactyla) als delicatesse. Het verspreidingsgebied van dit dier was ooit beperkt tot Het Kanaal en zuidelijker, maar heeft zich de laatste jaren naar het noorden uitgebreid. Hoewel kleiner dan de reuzenkrab, zijn het fikse dieren.

In de afgelopen maanden zijn tijdens verschillende duik- en vistochten grote spinkrabben aangetroffen, zegt Stichting ANEMOON. Op grote spinkrabben wordt veel gevist, want hun vlees is voor velen een lekkernij.

Tijdens recente duiktochten van Stichting Duik de Noordzee Schoon werden steeds spinkrabben gezien. In juli 2022 zaten er op Belgische wrakken zelfs honderden Grote spinkrabben dicht op elkaar, waaronder parende stelletjes en vrouwtjes met eieren.

De Grote spinkrab is een flinke verschijning. Hoewel het rugschild van mannetjes ‘maar’ 22,5 centimeter lang wordt, maken de lange spinachtige poten het dier veel groter. Vooral de schaarpoten van mannetjes, met daaraan de smalle lange scharen, zijn aanmerkelijk langer dan de andere (loop-)poten. Het schild is peervormig, het smalle deel wijst naar voren. Op de rand zitten rondom uitsteeksels, met voor op de kop twee grotere stekels. Op de poten staan kleine haartjes. De kleur is oranjerood, de punten van de scharen zijn vaak grijswit, soms wat donkerder, de looppoten hebben meestal zwarte punten. Het schild is vaak begroeid met allerlei organismen, zeker bij de wat jongere dieren. Als ze lopen, zijn het net wandelende eilandjes.

De twee overige Nederlandse spinkrabsoorten blijven een stuk kleiner. De Gewone spinkrab (Hyas araneus) heeft een maximaal 10,5 centimeter lang rugschild, dat van de zeldzame Rode spinkrab (Hyas coarctatus) is de helft kleiner. Lees hier meer op Nature Today.

Video onder: Beelden van Europese spinkrabben (Maja brachydactyla) in de subgetijdenwateren bij Ventnor op het eiland Wight. Spinkrabben migreren elk jaar in de zomer naar ondiepe kustwateren, vaak in zeer grote aantallen, om te ruien en zich voort te planten. Ze zijn vaak goed gecamoufleerd en bedekken zichzelf met bepaalde soorten zeewieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *