Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Zorgen Deense visserijsector over verloren containers

2 min read

Zorgen Deense visserijsector over verloren containers.

De meeste containers die tijdens de storm op vrijdag 22 december 2023 door een Maersk-schip verloren zijn gegaan, drijven nog rond of zijn naar de bodem gezonken in het Skagerrak. Dit baart de Deense visserijsector zorgen.

Ik maak me zorgen over de mate waarin de containers de commerciële visserij zullen verstoren. Er kan een aanzienlijk veiligheidsrisico zijn voor de schepen die in het gebied vissen als de containers nog drijven of als een vistuig vast komt te zitten aan een gezonken container. Daarom kan het zowel gevaarlijk als duur zijn om te gaan om te vissen“, zegt Svend-Erik Andersen, die zelf in het Skagerrak vist en voorzitter is van de Deense visserijvereniging.

De Deense vissersbond vindt het echter positief dat Maersk heeft aangegeven dat zij de verantwoordelijkheid voor de schoonmaak op zich zal nemen en dat zij ook bereid zijn om te praten over compensatie voor de visserij.

Het is frustrerend dat onze viswateren zijn blootgesteld aan deze enorme vervuiling. Daarom moet het worden opgeruimd, en het is goed dat Maersk de verantwoordelijkheid voor dat deel op zich neemt. Deense vissers helpen Mærsk natuurlijk met het opruimen van de visgronden en brengen het afval dat ze verzamelen aan land“, aldus Svend-Erik Andersen.

Het is positief als Maersk bereid is de verantwoordelijkheid op zich te nemen voor de dialoog over compensatie voor vissers in geval van schade aan vistuig, vissersvaartuigen en gederfde inkomsten. Een kapot vistuig kan de individuele visser enkele honderdduizenden kronen kosten“, zegt Svend-Erik Andersen.

De Deense Visserijvereniging zal Mærsk benaderen over hoe de commerciële visserij zal worden gecompenseerd voor de kosten die containervervuiling met zich meebrengt voor de Deense visserij.

Persbericht Deense Vissersbond

Euro news: Clean-up begins after Maersk loses shipping containers in North Sea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *