Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Gemeente Goeree-Overflakkee: ‘Houd Voordelta open voor visserij’

2 min read

“Houd de Voordelta open voor onze vissers en vervolg de gesprekken met de visserijsector over alternatieven voor natuurcompensatie.” Dat is de oproep die de gemeente Goeree-Overflakkee doet aan de Tweede Kamer. Komende donderdag vindt een debat plaats over de voorgenomen sluiting van de Voordelta. De afsluiting is natuurcompensatie voor de aanleg van de Tweede Maasvlakte.

Demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) maakte maandag 5 februari haar voorgenomen besluit bekend over de sluiting van een deel van de Voordelta voor alle bodem beroerende visserij. In eerste instantie gaat 17.900 hectare dicht. “Dit is desastreus voor onze vissers en reden voor de gemeente om een dringende oproep te doen aan de Tweede Kamer”, aldus wethouder landbouw en visserij Henk van Putten.

Overleg tussen partijen leidde niet tot overeenstemming

In de laatste maanden van 2023 vond intensief overleg plaats tussen vertegenwoordigers uit de visserijsector, natuurpartijen en (lokale) overheden. Het doel was om samen de gewenste natuurcompensatie in de Voordelta op alternatieve wijze te realiseren. Partijen vertrouwden op de goede afloop van deze gesprekken. Ook minister Van der Wal sprak haar optimisme uit over een mogelijk ‘visserijakkoord’, waarmee een verbod op garnalenvisserij in de Voordelta van tafel zou gaan.

Wethouder Henk van Putten. “We hebben dan ook met ontsteltenis de brief van de minister gelezen. Niet alleen is er geen overeenstemming over een pakket van compensatiemaatregelen. De maatregelen die de minister nu aankondigt liggen mijlenver van de voorstellen die de visserijsector deed tijdens de gesprekken. Vanuit de visserijsector begrepen wij dat in de voorgestelde gebieden waar nog wel gevist mag worden niets te vangen valt.”

Oproep aan de Tweede Kamer

De gemeente verzoekt de Tweede Kamer in aanloop naar het debat van 8 februari om ervoor te zorgen dat de belangen van de visserijsector volledig worden meegewogen. Wethouder Henk van Putten: “Wij doen een dringende oproep om serieus en constructief met de visserijsector in gesprek te gaan. Om hun zorgen te erkennen en te luisteren naar hun expertise. Het is onze stellige overtuiging dat er mogelijkheden zijn om de Voordelta open te houden en te komen tot maatregelen die zowel recht doen aan ecologische belangen als aan de belangen van de visserijsector. Onze vissers worden nu ten onrechte verantwoordelijk gehouden en gestraft voor de natuurcompensatie.”

De gemeente verzoekt minister Van der Wal om pas een definitief besluit te nemen nadat een hoger beroep – dat zij zelf instelde – heeft gediend. De minister ging, net als het Havenbedrijf Rotterdam en de visserijorganisaties, in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank van 15 november 2022. De rechtbank honoreerde toen deels het beroep van de natuur- en milieuorganisaties, over handhaving van de vergunning van Havenbedrijf Rotterdam, met betrekking tot natuurcompensatie voor aanleg van de Tweede Maasvlakte. (Gemeente Goeree-Overflakkee).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *