Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Garnalenvissers protest vrijdag 9 feb. 24 in Den Oever

2 min read

De garnalenvissers uit Den Oever zijn zo boos op de Waddenvereniging dat ze vandaag actie gaan voeren. De waddenclub heeft een rechtszaak aangespannen om garnalenvisserij op het wad niet langer te gedogen. Dit kan voor de vissers het einde van hun beroep betekenen.

Dus vrijdag nog vrij? Sluit je dan aan bij het vissers- en boerenprotest in de haven van Den Oever. Inloop vanaf 11.00 uur. Actie om 12.00 uur. Voor een vislunch kun je terecht bij Viscentre Het Wad en Vis van Havenzicht is de oproep van EMK-vissers.

De garnalenvisserij op het Wad en de Noordzeekust wordt op dit moment gedoogd. Dat zit zo: de laatste vergunning voor garnalenvisserij in deze gebieden verliep eind 2022. Sindsdien is er geen nieuwe vergunning gekomen. Ondanks het ontbreken van deze vergunning, staat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) de visserij wel toe.

De Waddenvereniging wil dat er in een nieuwe vergunning strengere afspraken komen over waar op garnalen gevist mag worden, wanneer dat is toegestaan en hoeveel garnalen er gevist mogen worden. “De natuur moet meer tijd krijgen om te herstellen”, vindt directeur Wouter van der Heij van de Waddenvereniging.

De Waddenvereniging doet intussen niet meer mee aan gesprekken over de toekomst van de garnalenvisserij. Bovendien wil de vereniging de huidige gedoogconstructie van tafel. Samen met andere natuurorganisaties heeft de Waddenvereniging een tijdje geleden de stap naar de rechter gezet. Zo hopen ze de huidige vorm van garnalenvissen toch stil te leggen.

Onder de garnalenvissers neemt het wantrouwen in de Waddenvereniging intussen toe. “Wij willen de garnalenvisserij niet verbieden, zegt de Waddenvereniging, maar waarom dan deze rechtszaak?”, vraagt oud-visser en historicus Cees Meeldijk zich af. “De natuurclubs hangen de ideologie van de wilde natuur aan en in die visie is de mens niet welkom. De visserij past dus ook niet in hun visie. Ze zeggen dat ze niet tegen vissers zijn, maar dat zijn ze wel.”

Meeldijk is bang dat, na Texel en Den Helder, voor Den Oever ook een einde gaat komen aan de visserij. “Toeristen willen in het dorp een visje eten en kotters kijken. Maar zonder vissers krijg je een spookhaven. Straks is hier ook geen visserij meer te bekennen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *