Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Deens visser van het jaar is Hollander Tamme Bolt

2 min read

Tamme Bolt in de visafslag van Thyborøn.

De visserij is een trotse en belangrijke industrie in Denemarken, en de prijs als Visser van het Jaar is een erkenning en eerbetoon aan een visser die iets speciaals heeft gedaan voor of in de visserijsector. In 2023 gaat de prijs naar de visserman Tamme Bolt uit Thyborøn.

Hij is de vierde generatie in een Nederlandse vissersfamilie, maar verhuisde op 23-jarige leeftijd naar Thyborøn om dichter bij de goede visgronden in de Noordzee te zijn, en zijn vrouw Helle uit Thyborøn, met wie hij getrouwd is en vier kinderen heeft.

De ‘’ West Coast Flying Dutchman’’, oorspronkelijk afkomstig uit Zoutkamp, woont in Thyborøn, waar ook zijn kotter de L 757 Aaltje Postma is gestationeerd.

Tamme Bolt is niet het type dat opgeeft. Hij gelooft in de visserij en hij gaat altijd blij naar zijn werk. Hij ziet zelden obstakels, maar juist kansen. Daarom heeft de Deense Vestjysk Bank en FiskeriTidende hem uitgeroepen tot Visser van het Jaar op de jaarlijkse bijeenkomst.

Tamme Bolt is een bekwame visser in de Deense visserij, en een goed mens. Daarnaast helpt Tamme jongeren om te gaan vissen en ze zelf schipper kunnen worden. Hij zorgt voor opleidingsplaatsen en behandelt zijn stagelopers altijd goed, aldus de redenering van de jury waarom Tamme Bolt visser van het Jaar 2023 is.

Tamme heeft ook een aandeel in L 232 Tove Kynde, waar hij schipper Martin Kynde heeft geholpen. Over het algemeen is Visser van het Jaar 2023 niet bang om anderen op weg te helpen met vissen, en hij neemt graag leerlingen aan boord van zijn schip, waar hij ervoor zorgt dat ze de best mogelijke praktische ervaring opdoen op hun reis om beroepsvissers te worden.

Of zoals zijn collega’s van de vissersvereniging van de haven van Thyborøn schreven toen ze Tamme Bolt nomineerden voor Visser van het Jaar 2023:

– Hij heeft altijd een positieve benadering van de ontwikkeling van de visserij. Toen er bijvoorbeeld in de eerste 3 maanden van 2023 geen toegang was tot Noors grondgebied, bedacht Tamme alternatieve oplossingen en startte een “nieuwe” visserij op inktvis (Cephalopoda) in het Engelse Kanaal. Een visserij die vervolgens door verschillende andere schepen is gekopieerd en die een goede aanvulling is op de visserij op andere soorten.

Zoals gezegd werd Tamme Bolt genoemd op de Visserijconferentie, die op 2 februari in Lemvig plaatsvond. De conferentie werd georganiseerd door Vestjysk Bank en FiskeriTidende.

Hier waren er in totaal drie genomineerde kandidaten, die werden geselecteerd uit een aantal nominaties van vissers, lokale verenigingen enz. Het zijn dus de vissers zelf die de kandidaat voordragen voor de titel.

De jury bestond uit Jørgen Eriksen, directeur Visserij bij Vestjysk Bank, Flemming Christensen, directeur van de Fisheries Working Environment Council, Anders Olesen, Well-Fish, en Ivan Krarup Jensen, FiskeriTidende. (Bron: Vestjysk Bank A/S)

Lees ook: De Nederlandse schipper van Thyborøn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *