Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

PFA en Cefas maximaliseren samenwerking door ondertekenen MoU

4 min read

PFA en Cefas maximaliseren samenwerking foto Cefas.

Den haag (NL)/ Lowestoft/Weymouth (UK) – Het huidige visserijlandschap vereist nauwe samenwerking tussen commerciële visserij en wetenschappelijke organisaties, aangezien het delen van gegevens tussen de visserijsector en wetenschappers van cruciaal belang is voor het bereiken van het gemeenschappelijke doel om visbestanden op verantwoorde wijze te beheren en duurzaam te houden.

Om deze aanpak verder te maximaliseren, hebben de Pelagic Freezer Trawler Association (PFA) en het Centre for Environment, Fisheries and Aquaculture Science (Cefas) onlangs een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend. In het MoU wordt uiteengezet hoe beide organisaties zullen samenwerken om te profiteren van hun wederzijdse belangen op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, bestandsbeoordeling en ecologisch onderzoek van pelagische bestanden en de toepassing ervan op duurzaam visserijbeheer.

Deze samenwerking markeert een nieuwe belangrijke stap voorwaarts in het combineren van toonaangevende gegevens met toonaangevend wetenschappelijk marien onderzoek:

  • Het delen van kennis over pelagische wetenschappelijke kwesties en prioriteiten, zodat opties kunnen worden overwogen over hoe de industrie en Cefas kunnen samenwerken om deze aan te pakken.
  • Het identificeren en ontwikkelen van nieuw collaboratief onderzoek – het deelnemen aan onderzoeksinitiatieven die consistent en wederzijds voordelig zijn met betrekking tot de wetenschappelijke aspiraties van PFA, Cefas- en PFA-kennis en de wetenschaps- en bewijsstrategie van Cefas.
  • Bevordering van de voortdurende verbetering van het verzamelen, analyseren en beoordelen van gegevens over pelagische visbestanden – toepassing van nieuwe gegevens, kennis en ontwikkeling van toekomstige methoden.

PFA Chief Science Officer Dr. Niels Hintzen benadrukt het belang van een goede samenwerking tussen de visserijsector en wetenschappers:

Dit MoU is een manier om te laten zien dat we een sterke werkrelatie willen opbouwen tussen de pelagische industrie en Cefas bij het delen van gegevens en informatie. Als PFA weten we hoe belangrijk de data en inzichten van vissers op zee zijn voor onderzoeksprogramma’s. Vissers hebben van nature uit de eerste hand inzicht in visbestanden en kunnen dit inzicht in samenwerking met wetenschappers delen ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek. We zijn er dan ook trots op dat we opnieuw erkend worden als een solide partner als het gaat om het leveren van kennis over het mariene milieu en gegevens over vis en visserij.”

Namens Cefas zegt Dr. Richard D.M. Nash uit te kijken naar verdere en intensievere samenwerking met de pelagische sector:

Samenwerking tussen de industrie en wetenschappelijke onderzoekslaboratoria is erg belangrijk om nieuwe inzichten te kunnen krijgen in de biologie, ecologie, beoordeling en advies voor pelagische visbestanden. Dit MoU biedt een geweldige kans en een weg voorwaarts voor de PFA en Cefas om open en samen te werken aan het vergroten van onze kennis en begrip van pelagische visbestanden.”

Phil Haslam, Managing Director van North Atlantic Fishing Company (NAFCO), en lid van de PFA uit het Verenigd Koninkrijk, benadrukt de voordelen van de inzet van de pelagische industrie voor professionele wetenschappelijke samenwerking:

Als verantwoordelijke exploitant in de pelagische vangstsector zijn we afhankelijk van nauwkeurige en goed geïnformeerde wetenschappelijke gegevens om ervoor te zorgen dat het bewijs dat wordt geleverd om het visserijbeleid en de bestuurlijke beslissingen te onderbouwen, het beste is dat beschikbaar is. We erkennen dat we hieraan kunnen bijdragen met onze uitgebreide vangstgegevens en we zijn verheugd dat het MoU is ondertekend om ervoor te zorgen dat we hoogwaardige, duurzame pelagische pelagische vis met een lage CO₂-uitstoot voor menselijke consumptie kunnen blijven leveren en tegelijkertijd binnen de milieugrenzen te kunnen opereren.”

Over de PFA

De Pelagic Freezer Trawler Association (PFA) behartigt de belangen van 8 pelagische vriestrawlerbedrijven uit zes landen in Europa, met een gecombineerde vloot van achttien schepen. De PFA zet zich in voor het behoud van een duurzame visserij op pelagische visbestanden, en samenwerking met wetenschap en onderzoek is een integraal onderdeel om dit doel te bereiken.

Over Cefas

Cefas, het Centre for Environment, Fisheries, and Aquaculture Science, is een uitvoerend agentschap van Defra (het Department of Environment, Food and Rural Affairs van de Britse regering). Door middel van innovatieve oplossingen en toonaangevende toegepaste wetenschap werken we aan een duurzame toekomst voor onze rivieren, zeeën en de oceaan, ter ondersteuning van gezonde en productieve mariene en zoetwaterecosystemen. Ga voor meer informatie naar www.cefas.co.uk of linktr.ee/cefasgovuk voor onze social media, blogs, nieuwsbrief en meer.

Over NAFCO

North Atlantic Fishing Company Limited werd in 1984 in het Verenigd Koninkrijk opgericht. Met als thuishaven Hull in het noordoosten van Engeland, exploiteren ze een vloot van drie in Groot-Brittannië geregistreerde pelagische vriestrawlers.

Persbericht Pelagic Freezer Trawler Association (PFA) 20 FEBRUARI 2024

De PDF-versie van dit persbericht vindt u hier: PERSBERICHT – PFA en Cefas maximaliseren samenwerking door ondertekende MoU

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *