Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

IJslandvaarder Amandine opent opnieuw de deuren

2 min read

Bezoekers kunnen vanaf zaterdag 23 maart terecht op de Visserskaai.

In Oostende is de renovatie van de IJslandvaarder Amandine afgerond en opent het museumschip opnieuw de deuren. Bezoekers kunnen vanaf zaterdag 23 maart terecht op de Visserskaai om een bezoek te brengen aan het mythische schip.

Buiten werd het schip grondig aangepakt en gemoderniseerd en aan de hand van multimedia-installaties werd de museumbeleving naar een hoger niveau getild. In het museum komt het verhaal van de Oostendse visserij tot leven, met extra aandacht voor de IJslandvisserij. Bezoekers krijgen een samenspel te zien tussen de rijke Oostendse geschiedenis en de toekomst van de visserij.

Burgemeester Bart Tommelein: “Onze maritieme roots zijn van onschatbare waarde. Na de grondige herstellingen aan de Mercator, de renovatie van het Entrepot-gebouw, de voorbereidingen rond Hangar I… was het de hoogste tijd om onze Amandine in ere te herstellen. We zijn fier dat de IJslandvaarder dankzij de renovatie en de nieuwe bezoekersbeleving weer toegankelijk is voor bezoekers. De Amandine straalt opnieuw als nooit tevoren, zoals ze verdient.”

De Amandine vaart voor de allerlaatste keer de haven van Oostende binnen in 1995, en leidt zo het het einde van de Oostendse IJslandvisserij in. Het einde van traditie, ambacht, en een stukje cultuur. Na verschillende renovatiewerken waarbij zowel de binnen- als de buitenkant werden opgeknapt, gaan de deuren van de Amandine weer open.

Na het bezoek is het mogelijk om nog meer maritieme locaties te ontdekken in Oostende met de nieuwe maritieme wandeling in de Ostend City Walks. De Amandine is het perfecte startpunt van de wandeling via de Visserskaai, waarbij de huidige visserij naadloos aan bod komt. Nergens kun je dit van zo dichtbij beleven. Nog enkele van de locaties zijn de Mercator, HMS Vindictive, de Vistrap, het Zeeliedenmonument.