Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Europees commissaris Virginijus Sinkevicius kondigt volledige evaluatie van het GVB aan

2 min read

Commissaris Sinkevivius zei vanmiddag tijdens de persconferentie van de EU-ministers van Visserij in Brugge, dat het vandaag een goed moment is om naar de toekomst van onze visserij te kijken.

Europees commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij, Virginijus Sinkevicius, heeft een volledige evaluatie van het gemeenschappelijk visserijbeleid (GVB) aangekondigd.

Commissaris Sinkevivius zei vanmiddag tijdens de persconferentie van de EU-ministers van Visserij in Brugge, dat het vandaag een goed moment is om naar de toekomst van onze visserij te kijken. Tijdens de vergadering werd teruggeblikt op het vijfjarige mandaat van de Commissie en het Parlement.

Hij zei dat het een uitdagend mandaat was, te beginnen met de brexit, die de regeling van de visserij van de Unie veranderde, de COVID-19-pandemie, die “een enorme druk op onze vissers” legde, zegt de commissaris, en ten slotte de Russische invasie van Oekraïne, waardoor de prijzen van scheepsdiesel extreem duur werden, waardoor de winsten van vissers werden uitgehold.

Hij zei dat het echt uitdagende jaren waren, waarin de EU erin slaagde op tijd te handelen om vissers te helpen de beschikbare middelen te gebruiken, maar hij zegt dat we nog steeds naar de toekomst moeten kijken om ervoor te zorgen dat onze vissers nog beter bestand zijn tegen toekomstige schokken, en ervoor zorgen dat er een overgang is naar duurzamere brandstoffen die een gezonde visserij mogelijk maken, en de duurzaamheid van onze oceanen waarborgen.

Hij prees de inspanningen van zowel de visserij- als de aquacultuursector om het mariene milieu te helpen verbeteren. Hij zei: “Maar zonder onze vissers en aquacultuur was er niets bereikt. Ik wil hen uit de grond van mijn hart bedanken voor hun lovenswaardige inspanningen.”

De commissaris zei dat hij inzag dat zijn rol als Milieu, Oceanen en Visserij ten einde liep, en dat hij in de periode die hem nog rest, zegt dat hij wil dat zijn opvolger de best mogelijke basis heeft om mee te beginnen. Hij zei: “We hebben tijdens dit mandaat belangrijk werk verricht voor onze visserijsector in turbulente tijden. Nu heb ik mijn diensten gevraagd om een volledige evaluatie uit te voeren van onze verordening inzake het gemeenschappelijk visserijbeleid, om een bloeiende toekomst vorm te geven op basis van de best geïnformeerde beslissingen.”

Luister onder naar de Europees commissaris Virginijus Sinkevicius