Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Overvloed ansjovis gevonden tijdens haringonderzoek in Keltische zee

2 min read

Het Ierse nieuwe ultramoderne onderzoeksschip RV Tom Crean. Foto Marine Institute

De laatste Celtic Sea Herring Acoustic Survey (CSHAS) 2023 heeft een aanzienlijke toename van het aantal ansjovisscholen in de Keltische Zee laten zien, met een vervijfvoudiging van de soort de afgelopen drie jaar.

Het onderzoek wordt jaarlijks uitgevoerd door het Irish Marine Institute en controleert de traditionele haringniveaus in de wateren ten zuiden van Ierland. Het onderzoek van vorig jaar, dat gebruik maakte van geluidsgolven om visscholen onder het oppervlak te identificeren, werd tijdens de herfstperiode uitgevoerd door het nieuwste onderzoeksschip van Ierland, RV Tom Crean.

Volgens de bevindingen van de Celtic Sea Herring Acoustic Survey (CSHAS) 2023 werden naar schatting 769 miljoen individuele ansjovis onder het zeeoppervlak gedetecteerd. Dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van de geregistreerde cijfers van meer dan 143 miljoen in 2020 en meer dan 93 miljoen in 2011.

Uit het onderzoek bleek dat de totale biomassa van ansjovis ongeveer 9.770 ton bedroeg, met een overvloed van 769.823,0 individuen. De verspreiding en biomassa van ansjovis, samen met hun overvloed door strata, werden gedetailleerd beschreven in het onderzoeksrapport.

Een analyse van de onderzoeksgegevens wees op een opmerkelijk inshore en offshore distributiepatroon van ansjovis in 2023. Hoewel ansjovis voornamelijk werd waargenomen als onderdeel van verspreidingslagen van gemengde soorten, werd ook een klein aantal monospecifieke aggregaties met een gemiddelde tot hoge dichtheid voor de kust gedetecteerd.

De enquête documenteerde een hoge mate van variabiliteit tussen de jaren in het aantal ansjovisscholen en hun verspreiding. De onderzoekers suggereerden dat jaren van hoge overvloed waarschijnlijk worden beïnvloed door hydrografische factoren, zoals temperatuurgradiënten en bijbehorende voedingsmogelijkheden.

In totaal registreerde het onderzoek 1.120 individuele lengtes en nog eens 1.057 lengte-/gewichtsmetingen van ansjovis. De gemiddelde lengte van de ansjovis werd gemeten op 12 cm, met een gemiddeld gewicht van 10 gram. Individuele lengtes varieerden van 10 tot 18 cm, terwijl het gewicht varieerde van 5 tot 36 gram.

Een ansjovis is een kleine, vette vis die behoort tot de familie Engraulidae. Deze slanke, zilverkleurige vissen komen voor in gematigde wateren over de hele wereld en staan bekend om hun kenmerkende smaak. Ansjovis speelt een cruciale rol in mariene ecosystemen als zowel prooi als roofdier, en ze zijn een belangrijke voedselbron voor verschillende zeedieren, waaronder grotere vissen, zeevogels en zeezoogdieren.

Lees hier de hele ‘Celtic Sea Herring Acoustic Survey (CSHAS) 2023’.