Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Nederland haalt gelijk nadat pulsvisserij inmiddels is ontmanteld

1 min read

De TX 36 vist hier met puls tuigen op de Noordzee. Foto Albert Romkes.

In 2021 stapte toenmalig minister van LNV Carola Schouten naar het Europees Hof van Justitie om het verbod op pulsvissen nietig te laten verklaren. Schouten voerde voor het Hof als argument aan dat het verbod in 2019 “niet op basis van het beste beschikbare wetenschappelijke advies” zou zijn vastgesteld. Ze ving bot, waardoor er een einde kwam aan deze volgens Nederland heel duurzame vorm van vissen.

Schouten kreeg uiteindelijk gelijk. Na het verbod kwam dat onderzoek zelfs in een stroomversnelling, om maar te kunnen bewijzen dat pulsvissen echt niet van de zee een “woestijn” maakt, waarin alles – het plankton, de vissen, de bodem – “geëlektrocuteerd” en dood is, zoals de Fransen beweerden.

Plankgas onderzoek

Het dankzij al die onderzoeksinspanningen tot stand gekomen eindrapport leverde WUR-onderzoeker Adriaan Rijnsdorp in mei 2020 op. Het rapport liet zien dat pulsvissen ecologisch gezien echt te prefereren is boven het vissen met zware wekkerkettingen. “Er is minder bijvangst, er wordt in kortere tijd meer tong gevangen, het lichtere vistuig beschadigt de bodem minder én pulsvissen kost minder brandstof”, schreven we hier op Foodlog toentertijd.

Volgens Pim Visser, toenmalig directeur van de brancheorganisatie voor de Nederlandse visserij Visned, stond Nederland daarmee sterk. “In elk geval staat vast dat de besluitvorming van de Europese Raad en het Parlement die tot het pulsverbod heeft geleid niet door feiten is ondersteund, terwijl dat wel voorgeschreven is,” zei hij…

Lees hier verder op Foodlog.nl