Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Enorme korting tong-TAC onterecht

1 min read

Het bestand Noordzeetong staat er veel beter voor dan wetenschappers vorig jaar voorzichtigheidshalve hebben ingeschat, waardoor vissers – onterecht, zo blijkt nu – een enorme quotumkorting van -60 procent voor de kiezen hebben gekregen.

Dat blijkt uit de zogeheten benchmark, de wetenschappelijke evaluatie van de bestandsschatting van onder andere Noordzeetong door ICES. Van de zijde van LNV werd tijdens een bespreking op vrijdag 26 april richting bestuurders de vertrouwelijkheid benadrukt, waarna ICES binnen een week het ruim zevenhonderd pagina’s tellende rapport vol met grafieken en tabellen van een aantal platvisbestanden openbaar maakte.

Werd vorig jaar door ICES ingeschat dat het Noordzeetongbestand gevaarlijk was ingezakt naar nauwelijks 22.000 ton, in de bespreking van de benchmark en het nieuw gekozen wetenschappelijke rekenmodel wordt nu een schatting van 55.000 ton Noordzeetong genoemd. Een maar liefst 2,5 keer groter paaibestand dus.

Opgelucht en furieus

VisNed-directeur Geert Meun – als waarnemer in februari aanwezig bij de benchmark in Kopenhagen – is opgelucht en furieus tegelijk. Zijn boosheid richt zich op het ministerie van LNV……..Lees hier verder op Visserijnieuws.nl