Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Eerste Britse nationale herdenkingsdag voor vissers in Grimsby

2 min read

Vijftig jaar geleden verdween de Britse hektrawler Gaul voor de kust van Noorwegen, waarbij alle 36 opvarenden om het leven kwamen.

De eerste nationale Fishing Remembrance Day in het Verenigd Koninkrijk wordt in Grimsby gehouden. De jaarlijks terugkerende dag zal vissers herdenken die zijn omgekomen tijdens het werk op zee.

Zondag om 14.00 uur is er een dienst bij het Lost Fishermen’s Memorial, op St James’ Square in Grimsby, gelijktijdig zijn er herdenkingen in het hele land.

Marc Evans van de Fishermen’s Mission zei dat een nationale dag nodig was om vissersgemeenschappen bij elkaar te brengen.

Uit ervaring weten we hoe elk verlies families, vrienden en hele gemeenschappen beïnvloedt. We weten hoe dit verlies van generatie op generatie blijft hangen. Om eindelijk een nationale dag te hebben die ons in staat stelt om samen te komen en zoveel vissers te herdenken die hun leven op zee hebben verloren, is gedenkwaardig voor iedereen die met visserij te maken heeft.”

Onder degenen die de herdenking in Grimsby bijwonen, zijn de Britse minister van Voedsel, Landbouw en Visserij Mark Spencer, en het parlementslid van Grimsby, Lia Nici.

Volgens The Seafarers’ Charity is visser “een van de gevaarlijkste beroepen in het VK” met 11.000 mensen die op vissersschepen werken in “een barre en onvoorspelbare omgeving”.

Er worden ook diensten gehouden in andere Britse kustplaatsen in Cumbria, Cornwall, Dorset, Norfolk en Yorkshire, waaronder Bridlington, Boston, Portsmouth, Weymouth en Whitby.

De Britse nationale herdenkingsdag voor vissers komt nadat parlementslid van Hull East, Karl Turner ambtenaren had opgeroepen om geld vrij te maken om een herdenking in 2021 mogelijk te maken, en dat een “formele landelijke erkenning” al lang had moeten plaatsvinden.