Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

NOAA: 94 procent van Amerikaanse visbestanden niet overbevist

2 min read

Jonge Cohozalm. (Foto: iStock) - NOAA Fisheries heeft het jaarverslag aan het Congres over de status van de Amerikaanse visserij vrijgegeven.

Het aantal vissoorten op de overbevissingslijst van de Amerikaanse regering daalde vorig jaar naar een nieuw dieptepunt, een teken van de gezonde Amerikaanse visserij, aldus federale functionarissen.

De National Oceanic and Atmospheric Administration heeft eind vorige week een bijgewerkte analyse van de Amerikaanse visserij vrijgegeven via haar jaarlijkse rapport “Status of the Stocks“, dat een beoordeling geeft van de populaties van de vissoorten die vissers vangen en klanten kopen. In het verslag staat dat 94 procent van de visbestanden niet onderhevig is aan overbevissing, wat beter is dan een jaar geleden.

Het rapport belicht het succesvolle beheer van de Amerikaanse visserij en de brede economische impact van commerciële en recreatieve visserij op de Amerikaanse economie.

De VS waren in staat om verschillende belangrijke visbestanden van de overbevissingslijst te schrappen, zei NOAA in een verklaring. Het gaat onder meer om het bestand van Atlantische makreel in de Golf van Maine en Cape Hatteras en het bestand van cubera-snapper in de Golf van Mexico.

Het rapport van NOAA komt op het moment dat internationale regeringen en niet-gouvernementele organisaties hebben geprobeerd om illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij rond de wereldwijde oceaan aan te pakken. In Europa heeft de Europese Commissie prioriteit gegeven aan het tegengaan van niet-duurzame visserij.

De verwijdering van soorten van de overbevissingslijst laat zien dat de Verenigde Staten vooruitgang boekt, zegt Rick Spinrad, beheerder van NOAA.

Door een einde te maken aan overbevissing en de bestanden weer op te bouwen, versterken we de waarde van de Amerikaanse visserij voor de economie, onze gemeenschappen en mariene ecosystemen“, aldus Spinrad.

De VS hebben de afgelopen jaren ook vooruitgang geboekt bij het verwijderen van vissoorten van de overbevissingslijst. De lijst weerspiegelt soorten die een onhoudbaar hoog vangstpercentage hebben.

NOAA houdt ook een lijst bij van overbeviste bestanden. Dat zijn soorten die een te lage totale populatiegrootte hebben. Het bureau zei dat dat aantal vorig jaar ook licht daalde. Meer dan 80% van de visbestanden is niet overbevist, aldus de organisatie in haar rapport.

NOAA zei dat het in staat was om blauwbaars aan de Atlantische kust en een cohozalmbestand aan de kust van Washington van de overbeviste lijst te verwijderen. Het bureau zei dat het ook een paar soorten, waaronder Mid-Atlantische zomerbot, aan de lijsten heeft toegevoegd.

Commerciële vissers visten in 2022 meer dan 8 miljard pond zeevis ter waarde van bijna $ 6 miljard, aldus het bureau.

Download: Status of Stocks 2023 Annual Report to Congress on the Status of U.S. Fisheries.