Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Een rondleiding op de nieuwe BX 792 ‘Jan Maria’ [video]

1 min read

Jan Maria in IJmuiden. Foto Ruud Coster.

Zaterdag 13 april 2024 lag de nieuwste aanwinst van Parlevliet en Van der Plas in de haven van IJmuiden de BX 792 ‘Jan Maria’. Het schip was eerder gedoopt op 5 april in Bremerhaven.

Diezelfde Zaterdagavond, rond de klok van 20.00 uur, is het schip vertrokken richting de Arctische wateren om daar te vissen op onder andere kabeljauw en koud water garnalen.

Vele genodigden hadden de gelegenheid om het schip van boven tot beneden te bekijken en te zien hoe de vangst van begin tot eind wordt verwerkt, hoe de brug, kombuis en hutten van de opvarenden eruitzien en hoe de opvarenden in conditie blijven in de fitnessruimte.

RTV Katwijk heeft een reportage gemaakt en deze op hun YouTube-kanaal geplaatst. De reportage is onder te zien.

De door het Noorse Skipsteknisk ontworpen BX 792 heeft een lengte over alles van 88,10 meter en is 18,30 meter breed. De voortstuwing komt van een hoofdmotor van 7.000 kW, fabrikaat Wärtsilä, die een schroef aandrijft met een diameter van 4.300 mm.

Het schip gaat met een bemanning van maximaal 45 man in hoog noordelijke wateren vissen op ‘witvis’ als kabeljauw, koolvis en heilbot en ook op garnalen. De vangst wordt, al dan niet gefileerd, ingevroren aan boord en verpakt, maximaal 100 ton per dag.

De BX 792 ‘Jan Maria’ komt in de plaats van de huidige ROS 786 ‘Gerda Maria’, die op dit moment vist in de wateren oost van Groenland. Deze hektrawler werd gebouwd in 1990 als NC 106 ‘Cuxhaven’ en is na de overname door Nordbank verlengd.

Onder de reportage door RTV Katwijk