Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Vissersschip zinkt bij Kaapstad, 11 vissers vermist

1 min read

Uitgebreide zoekactie op zee bij Kaapstad naar 11 vermiste vissers Foto NSRI

11 vissers worden vermist nadat hun vissersschip 30 zeemijl uit de kust van Kaapstad, Zuid-Afrika is gezonken. 9 van de in totaal 20 bemanningsleden zijn gered uit een reddingsvlot.

Een SOS van het vissersschip ‘Lepanto’ werd ontvangen vrijdagmiddag door Telkom Maritime Radio Services en is doorgegeven aan alle schepen in het gebied.

5 vissersvaartuigen bereikten het zoekgebied en vonden een reddingsvlot met 9 vissers. De overlevenden waren niet gewond en zijn door een collega-vissersschip naar de haven van Kaapstad gebracht.

De Zuid Afrikaanse NSRI (National Sea Rescue Institute) zoekt in het gebied met 3 redding vaartuigen. Beide reddingsvlotten van het vissersschip zijn geborgen. Een helikopter van Aerios Global Aviation (AGA) en 2 vliegtuigen hebben zich ook bij de zoekactie aangesloten.

Ondanks een uitgebreide zoekactie in de lucht en op zee is er nog steeds geen teken van de 11 vermiste vissers. De oorzaak van het zinken is momenteel onbekend.

De LEPANTO is een vissersschip van 35 meter lang en 7 meter breed, het is gebouwd in 1961 door scheepswerf DOIG in Grimsby, Engeland. Het bruto tonnage is 270 ton. Het schip voer onder Zuid-Afrikaanse vlag en had Kaapstad als thuishaven. Eigenaar van het schip is Viking Fishing (Sea Harvest Group).

Update: De zoek- en reddingsoperatie naar de vermiste vissers werd zondag gestopt. De SA Maritime Safety Authority (Samsa) is een onderzoek gestart.

De onder Zuid-Afrikaanse vlag varende ‘’Lepanto’’ Foto: SAMSA.