Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Gezonken UK 154 na 57 jaar teruggevonden bij Helgoland

2 min read

Gezonken UK 154 na 57 jaar teruggevonden (Cees Meeldijk TW)

Duikers hebben vrijdag de in 1967 vergane kotter UK 154 teruggevonden op de bodem van de Noordzee. Het schip met vijf opvarenden verging in een vliegende storm. De gehele bemanning kwam daarbij om het leven; drie vissers bleven in zee.

De Stichting Onderzoek Maritieme Vermisten van voorzitter Cees Meeldijk doet sinds enkele jaren onderzoek naar meerdere vermiste Nederlandse vissersschepen. Van de UK 154 was bekend dat die in de buurt van het eiland Helgoland, in de Duitse Bocht, was vergaan. De gegevens over de vindlocaties van twee opvarenden werden gecombineerd met informatie over stromingen.

Bovendien deelde bergingsbedrijf Friendship van Terschelling waardevolle informatie. De resultaten werden door de Duitse hydrografische dienst vergeleken met de wrakkenkaart van het gebied. Daaruit kwamen twee mogelijke locaties naar voren. Een duikactie van Wrakduikteam De Zeester uit Lauwersoog, op een van de plekken, leverde vrijdag het zo gehoopte resultaat op. Het op de boeg gelaste nummer van de kotter was nog goed te lezen.

Aan boord van de kotter waren schipper Pieter van Slooten, zijn jongere broer Louw van Slooten, Maarten van der Zwan uit Scheveningen, Jacob Jenema en Jelle Kaptein. Die laatste twee vissers werden in de periode na de ramp in zee gevonden door andere Urker kotterbemanningen en konden begraven worden. De eerste drie mannen bleven altijd vermist. De weduwe van de schipper was 26 jaar toen de kotter verging en tien weken zwanger van een zoon die ze naar haar man zou vernoemen.  Bron: Het Urkerland