Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Reactie PFA op rapport BLOOM en Nederlandse journalisten

2 min read

Recent is er een rapport verschenen van de Franse activistische ngo BLOOM in samenwerking met Nederlandse journalisten van Onderzoekscollectief SPIT. Dit rapport bevat vooral aantijgingen die uit hun context zijn gehaald en presenteert deze op een eenzijdige manier, waardoor het een vertekend beeld van de pelagische visserijsector neerzet.

Handelingen en werkwijzen die volledig passen binnen nationale en Europese regelgeving en richtlijnen, worden ten onrechte neergezet als iets schimmigs of verdachts. De inhoud is daardoor vooral gebaseerd op aannames en speculatie, waarbij feitelijke onderbouwing ontbreekt of bewust wordt genegeerd.

De Redersvereniging voor de Zeevisserij (PFA), de brancheorganisatie voor de pelagische visserijsector in Nederland, vindt het zorgwekkend dat het lijkt te gaan om een bewuste poging om een hele sector in diskrediet te brengen. Als dat het geval is, zou dit wat ons betreft ingaan tegen de journalistieke waarden van zorgvuldigheid en onafhankelijkheid.

Tot slot benadrukken we daarnaast het belang om ook de inzichten van andere relevante stakeholders – zoals overheidsinstanties, wetenschappers en onafhankelijke toezichthouders – mee te nemen om tot een op feiten gebaseerd beeld van de visserijsector te komen.

OVER DE PELAGISCHE VISSERIJ

De pelagische visserijsector in Nederland bestaat uit drie familiebedrijven die verticaal geïntegreerd zijn in de keten van vis vangen, verwerken en opslaan. Zij vissen op pelagische vissoorten zoals haring, makreel en blauwe wijting; scholen die zich kenmerken door in enorme homogene groepen door de waterkolom te migreren.

De visserijactiviteiten met zogeheten ‘vriestrawlers’ hebben een lage en verantwoorde impact door de selectiviteit van (meer dan 99% op de doelsoort) en het gebruik van mid water trawls. Omdat de verwerking en opslag aan boord plaatsvindt (waardoor de schepen groter zijn dan andere vissersschepen), gebruiken deze schepen minder brandstof.

Wild gevangen pelagische vis heeft mede daardoor één van de laagste CO2-voetafdrukken van alle vormen van dierlijke eiwitproductie.

De Redersvereniging voor de Zeevisserij/ Pelagic Freezer Trawler Association (PFA) behartigt de belangen van drie Nederlandse pelagische rederijen en hun buitenlandse dochterondernemingen in Europa. Met een vloot van 17 vriestrawlers dragen deze bedrijven met 6 miljoen gezonde en betaalbare maaltijden per dag bij aan wereldwijde voedselzekerheid. [Bron]

Meer informatie kunt u vinden op: www.pelagicfish.eu