Veel jonge paling in Nederlandse meren
2 min read
825.000 pootaaltjes, ofwel jonge palingen uitgezet
In de Randmeren en de Friese boezem zijn 825.000 pootaaltjes, ofwel jonge palingen uitgezet. Uitzet van pootaal vindt ieder voorjaar plaats, maar dit jaar was er meer dan de dubbele hoeveelheid beschikbaar ten opzichte van vorig jaar. Met de uitzet leveren het ministerie van LVVN en de palingsector een belangrijke bijdrage aan de groei van de palingstand.
In maart werd de jongste soort, ofwel glasaal, uitgezet. Die zijn veel kleiner en kwetsbaarder dan de pootaal die nu is uitgezet, maar in aantal daarom ook veel groter. In totaal zijn er bijna 3,4 miljoen jonge palingen uitgezet. Dat grote aantal komt door de enorme concentratie van glasaal aan de Franse kusten afgelopen winter. De kusten zijn ondoordringbaar voor die jonge palingen en daarom wordt een deel ervan opgevangen en overal in Europa uitgezet. De grote concentraties worden zo verdund en onbereikbare, gezonde opgroeigebieden her bevolkt. De overlevingskans van de jongen wordt daarmee vergroot.
Het uitzetten is een van de maatregelen om het aantal paaiende volwassen palingen en daarmee de kans op meer jongen te vergroten. Sinds 2011, twee jaar na de start van het uitzetprogramma als onderdeel van het Europese Aalbeheerplan, stopte de daling van het aantal jonge palingen aan de Europese kusten en is een voorzichtig positieve trend ingezet.
De gebieden die geschikt zijn voor uitzet van jonge palingen zijn geselecteerd door de overheid. Palingen kunnen daar goed opgroeien en eenmaal volwassen van daaruit onbelemmerd richting de Atlantische Oceaan zwemmen, om in de Sargassozee te paaien en voor nageslacht te zorgen.
Verantwoording
De pootaal is afkomstig uit het Franse quotum en is SEG-gecertificeerd. De uitzet wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van LVVN. Voor de aankoop van glas- en pootaal is steun verleend vanuit het Europees Maritiem, Visserij en Aquacultuur Fonds (EMVAF). Het doel is om zodoende de uittrek van schieraal (volwassen palingen) te verhogen, conform de doelstellingen uit de Europese Aalverordening en de nationale implementatie daarvan via het Nederlandse Aalherstelplan.
Het project wordt ondersteund door het Eel Stewardship Fund (ESF®) en gecoördineerd door Stichting DUPAN. In deze stichting werken palingkwekers, palingvissers en palinghandelaren samen om het herstel van de palingstand in Nederland te bevorderen. Naast het herbevolken van Nederlandse wateren met jonge paling, investeert de stichting vanuit het ESF-fonds in het over de dijk helpen van geslachtsrijpe palingen en in gericht wetenschappelijk onderzoek.
Dit is een origineel bericht van DUPAN, 23 MEI 2025
Pootaal, jonge paling, uit een partij van 825.000 stuks, vlak voordat deze is uitgezet op de Randmeren en de Friese boezem. In opdracht van het ministerie van LVVN zet DUPAN jaarlijks miljoenen jonge palingen uit om de palingstand te stimuleren. De visjes die via de zee proberen zoetwater te bereiken, komen zelfstanding moeilijk langs de Europese kustbarrières en daarom worden ze een handje geholpen.