Colruyt tevreden over het tweede mosselseizoen
2 min readVoor het tweede jaar op rij verkocht Colruyt Group mosselen uit de eigen zee-boerderij. De retailer oogstte dit jaar zo’n 40 ton hangcultuurmosselen, waarvan er uiteindelijk 25 ton overbleven voor verkoop. Met 100 nieuwe mossellijnen werd de zeeboerderij verder uitgebouwd, zo meldt Vilt.
Het team van de zeeboerderij, die op zo’n vijf kilometer voor de kust van Oostduinkerke ligt, heeft in totaal 40 ton mosselen geoogst. Na het nodige kuis- en sorteerwerk bleef daar 25 ton verkoop klaar product over, goed voor 25.000 porties. Kapitein en crew hadden daarvoor 34 oogstdagen nodig. Op een gemiddelde oogstdag haalden ze 1.500 kilo mosselen aan land.
Zo’n 65 procent van de mosselen werd verkocht via Cru, de versmarkt van Colruyt Group. Voor het eerst kwamen de mosselen ook in een twintigtal horecazaken terecht, samen goed voor 35 procent van het verkochte volume.
Uitbreiding zeeboerderij
Naast de oogst, werkte het mosselteam van Colruyt ook verder aan de uitbouw van de zeeboerderij. Zo werden er 100 nieuwe mossellijnen geïnstalleerd, wat het totaalaantal op 140 mossellijnen brengt. Die hoofdlijnen drijven net onder het wateroppervlak en zullen in de lente worden uitgerust met mosseltouwen waarop het mosselzaad zich kan hechten en uitgroeien tot mosselen.
Juridische zeeslag
De zeeboerderij kwam er niet zonder slag of stoot. Ze was (en is) een doorn in het oog voor jachtclubs die de veiligheid van de zeilers aankaarten, voor vissers die hun visgronden zien inkrimpen en voor milieuverenigingen die ernstige vraagtekens plaatsen bij het inpalmen van beschermd Natura2000-gebied. Verschillende sport- en milieuverenigingen en de stad Nieuwpoort probeerden daarom de bouw tegen te gaan via de juridische weg. Maar telkens opnieuw vingen ze bot.