Garnalenvissers jarenlang ten onrechte op de korrel
2 min read
Caroline van der Plas stelt Kamervragen.
De garnalenvisserij is jarenlang onterecht weggezet als ecologische boosdoener. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Wageningen Universiteit. Het veelgebruikte eerdere WUR-onderzoek, waarin werd geconcludeerd dat garnalenvisserij leidde tot een sterke toename van de Amerikaanse zwaardschede, blijkt gebaseerd op een fout: er is destijds een verkeerde zeef gebruikt. BBB stelt Kamervragen.
“Het is goed dat deze fout nu is rechtgezet in nieuw onderzoek, maar ondertussen hebben onze vissers jarenlang in onzekerheid gezeten,” zegt Caroline van der Plas. “Het oude onderzoek werd immers volop gebruikt in rechtszaken van NGO’s tegen de vergunningen van garnalenvissers.”
Groot belang voor Nederlandse visserij
Het nieuwe WUR-onderzoek toont overtuigend aan dat er géén verschil is tussen gebieden die intensief bevist worden en gebieden die dat niet worden. De eerder veronderstelde ‘significante negatieve effecten’ van garnalenvisserij op het bodemleven blijken simpelweg niet te kloppen. Van der Plas: “Als rechters hun oordeel baseren op ondeugdelijk onderzoek en vergunningen intrekken, dan moet je alles op alles zetten om dat onrecht te herstellen.”
Verwoestende gevolgen
Het eerdere onderzoek uit 2020 leidde tot een rechterlijke uitspraak waarbij de vergunningen voor Belgische garnalenvissers werden ingetrokken. Die uitspraak werkt nog steeds door in het Nederlandse vergunningenbeleid. “Een sneeuwbaleffect van achterhaalde aannames,” aldus Van der Plas. “De gevolgen van die rechtszaken zijn immens geweest. Vissersgezinnen hebben bijna drie jaar in grote onzekerheid geleefd over hun toekomst. Natuurorganisaties hadden daarbij geen enkel oog voor de menselijke maat. Het gevolg is dat inmiddels één op de drie garnalenvissers heeft aangegeven te willen stoppen via de vrijwillige saneringsregeling.”
BBB heeft Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Rummenie (BBB) van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. De partij wil weten of het kabinet bereid is het visserijbeleid voortaan te baseren op de nieuwste, correcte wetenschappelijke inzichten. Ook vraagt BBB of dit nieuwe onderzoek wordt meegenomen in de nieuwe langjarige vergunningverlening voor garnalenvissers. Daarnaast dringt BBB erop aan dat het rapport actief wordt gedeeld met adviesorganen zoals de Commissie voor de milieueffectrapportage en ecologische adviesgroepen. “Iedere vergunning moet gebaseerd zijn op feiten. En de feiten zijn nu duidelijk.”
Rechtsherstel
Voor BBB is het glashelder: de garnalenvisserij moet perspectief krijgen. “Wie jarenlang onterecht klem is gezet, verdient rechtsherstel. Punt,” zegt Van der Plas. “Het zou de NGO’s sieren om af te zien van nieuwe rechtszaken tegen mensen die al zo lang onterecht in de beklaagdenbank zitten. Keer terug aan de overlegtafel. Onze vissers zijn toe aan rust en toekomstperspectief.”