Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Herzie etiketteringsregels voor plantaardige visvervangers

2 min read

Visfilets zonder vis.. Foto Europêche.

Een nieuwe studie roept op tot een herziening van etiketteringsvoorschriften voor plantaardige visvervangers, met als doel verwarring bij de consument tegen te gaan en de waarheid in reclame te garanderen.

Het rapport wijst op de groeiende bezorgdheid onder vissers, retailers, regelgevers en consumenten over misleidende productnamen en afbeeldingen.

Dit gaat niet over plantaardig versus visproducten“, zegt Daniel Voces, algemeen directeur van Europêche, het representatieve orgaan voor de Europese visserijsector “Het gaat om de waarheid in reclame. Wanneer een consument een product koopt, verdient hij het om precies te weten wat het is, wat er in zit en hoe het is gemaakt. Deze studie biedt een constructieve route om ons daar te krijgen.”

Europêche is een groot voorstander van de kernaanbeveling van de studie: dat op voedseletiketten een duidelijk onderscheid moet worden gemaakt tussen plantaardige vervangers en echte visproducten. Dit omvat het vermijden van misleidende namen en afbeeldingen die shoppers zouden kunnen misleiden. Op de huidige markt zijn er tal van producten met namen van vissoorten, termen met betrekking tot visproducten en zelfs foto’s van echte vis, ondanks ze geen echte vis bevatten.

Het rapport, getiteld “Labelling of plant-based seafood substitutes – Scope and issues at stake” van de Visserijcommissie van het Europees Parlement (PECH), stelt verder dat 45% van de geanalyseerde producten verzonnen namen gebruikt die een verband suggereren met schaal- en schelpdieren.

Verontrustend genoeg geeft slechts 13% voldoende informatie om de ware aard van het product te beschrijven. Deze dubbelzinnigheid is volgens het rapport rechtstreeks in strijd met de EU-verordening inzake voedselinformatie voor consumenten (Verordening (EU) nr. 1169/2011), die voorschrijft dat voedselinformatie niet misleidend mag zijn, vooral niet wat betreft de aard en identiteit.

Lees hier het persbericht van Europêche.