Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Noordkaper voor het eerst in meer dan een eeuw gezien voor de kust van Ierland [video]

1 min read

De Noordkaper (North Atlantic right whale) is voor het eerst sinds 114 jaar gezien voor de kust van Ierland, vakantieganger Adrian Maguire, uit Co Tyrone, ving 15 Juli, 2024 een glimp op van het grote, donkere lichaam van de walvis op het wateroppervlak terwijl hij op makreel viste.

Ik keek gewoon met verbazing naar de omvang ervan“, zei Maguire. “Dat heb ik nog nooit in mijn leven meegemaakt.”   Bekijk hier de video of onder.

Hij beschreef hoe hij zijn boot liet drijven terwijl hij, zijn vrouw en twee vrienden ongeveer een uur lang naar de walvis keken in McSwynes Bay, Co Donegal, voor de noordwestkust van Ierland. “Het geluid van het blazen is geweldig om dat in het echt te horen“, zei  Maguire.

Het is de eerste waarneming van een Noord-Atlantische walvis voor de kust van Ierland in 114 jaar, zei Conor Ryan, honorair onderzoeker bij de Scottish Association for Marine Science. “Ik was eerst erg sceptisch omdat het zo’n ongelooflijke gebeurtenis is“, zei hij.

Noordkapers zijn uitzonderlijk zeldzaam – er zijn er minder dan 400 over. De zoogdieren, die tot 16 meter lang kunnen worden, komen meestal voor aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, voor de oostkust van Noord-Amerika. Eeuwen geleden kwamen ze veel voor in Europa, maar hun populatie stortte in als gevolg van de walvisjacht.

North Atlantic right whale seen off Ireland for first time in more than a century