Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Opbrengst Vlaamse visserij steeg in 2014 met 8 miljoen euro

1 min read

Opbrengst Vlaamse visserij steeg in 2014 met 8 miljoen euro

De Vlaamse visserij heeft het in 2014 beter gedaan dan verwacht. Dat zegt Vlaams minister Joke Schauvliege op basis van de jaarcijfers voor 2014.

Daaruit blijkt dat de totale opbrengst geraamd wordt op 81,2 miljoen euro of een stijging van 8,1 miljoen euro tegenover 2013. De aanvoer steeg met 6 procent tot 24.268 ton. De belangrijkste vissoorten die in 2014 werden opgevist, zijn schol en tong.

De Vlaamse vissers deden het vorig jaar beter dan verwacht. “De vangsten gingen erop vooruit, maar ook de visprijs – na een weliswaar moeilijke start begin 2014 – kende een positieve trend in de tweede helft van het jaar”, aldus Schauvliege, die erop wijst dat de aanvoer in de visveilingen in de lift zit. Zo was er een toename met 20 procent tot 19.621 ton, terwijl de aanvoer in buitenlandse havens met bijna 30 procent terugloopt tot 4.645 ton.

De belangrijkste vissoorten die in 2014 werden opgevist, zijn schol en tong. Beide samen maken de helft uit van de totale aanvoer. Schol was goed voor 8.449 ton (+8 procent) en tong voor 3.471 ton (+25 procent). De Vlaamse vloot bestond eind 2014 nog uit 79 actieve vissersvaartuigen. “Er zijn geen nieuwe (of vervangende) vaartuigen bijgekomen en een belangrijk deel van de vloot is verouderd”, aldus Schauvliege.

Gevraagd naar haar visie op de toekomstkansen van de Vlaamse visserij, denkt minister Schauvliege dat betere visprijzen en lagere brandstofkosten nodig zijn om voor een beter investeringsklimaat te zorgen. “Spaarzaam omgaan met fossiele brandstof en respect voor gezonde bestanden verzekeren de toekomst van onze Vlaamse visserij”, aldus de minister. [Bron: Belga / Vilt]

Lees ook: Vlaamse vissersvloot telt nog amper 79 vaartuigen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *