Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

60 ton kreeft kruipt uit zee bij Kaapstad

1 min read

In de buurt van Elandsbaai gelegen aan de westkust van Zuid-Afrika zijn de afgelopen dagen duizenden kreeften de stranden opgekropen door zuurstoftekort vanwege rood tij

Kaapstad – In de buurt van Elandsbaai gelegen aan de westkust van Zuid-Afrika zijn de afgelopen dagen duizenden kreeften de stranden opgekropen door zuurstoftekort vanwege rood tij.

Door een hoger dan normale algenbloei krijgt de zee een rode tint. De algen veroorzaken zuurstoftekort in het water en zijn vaak giftig. Door het gebrek aan zuurstof zoeken de kreeften hun heil in de branding en op het strand.

Zuid Afrikaanse media melden dat het strand bij Elandsbaai zaterdag bezaaid was met kreeften, een woordvoerder van het West-Kaapse departement van zeevisserij schat het aantal op 60 ton, veel van de kreeften waren al dood, een aantal levende kreeften zijn door het departement in zee teruggezet waar geen rood tij is.

De algen strook strekt zich uit ongeveer 80 km langs de Kaapse westkust. Rood tij is een natuurlijk verschijnsel dat waarschijnlijk tot Mei zal duren.

In 2002 zijn meer dan 2200 ton kreeften de wateren van de Kaapse westkust uitgekropen door het ‘rode getij’, deze konden zo gemakkelijk worden geraapt.

Het wordt door het Zuid Afrikaanse departement van zeevisserij afgeraden om de kreeften, maar ook mosselen en oesters of andere schelpdieren uit het gebied te eten.

Ongeveer 60 ton kreeft is sinds Zaterdag wegens het rode getij en daardoor het lage zuurstofgehalte uit het zeewater bij Elandsbaai aan de Kaapse Westkust gekropen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *