Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Australisch vissersschip met 27 opvarenden vast in Antarctica

1 min read

Een Amerikaans en Nieuw-Zeelands schip zijn op weg om een Australisch vissersschip met 27 vissers aan boord te helpen, het schip zit vast in het ijs bij Antarctica. Dat meldt de Amerikaanse kustwacht.

De 63 meter lange longliner  ‘Antarctic Chieftain’ liep schade op aan drie van de vier schroeven  toen het vast kwam te zitten in het ijs. De Amerikaanse ijsbreker CG Polar Star en het Nieuw-Zeelandse vissersschip ‘Janas’ zijn uitgestuurd om het schip in nood te helpen.

De romp van het schip zou niet beschadigd zijn. Ook loopt de bemanning geen gevaar, aldus het Nieuw-Zeelandse redding coördinatie centrum. “Rond het vaartuig is het water ijsvrij, dus de romp wordt niet ingedrukt door ijs, maar een combinatie van een onverwachte opstapeling van ijsschotsen van 2 tot 3 meter dik en schade aan de schroeven, betekent dat het schip niet zonder hulp in open zee kan komen”, zei Mike Hill, manager van het centrum.

De CG Polar Star moet door enkele kilometers van drie meter dik ijs breken, bij windsnelheden van 56 kilometer per uur en hevige sneeuwval.

De Antarctic Chieftain bevindt zich aan de oostelijke rand van het Nieuw-Zeelandse zoek- en redding gebied, ongeveer 1.700 kilometer van McMurdo Sound in Antarctica. De ijsbreker is 630 kilometer verwijderd en bereikt het gebied naar verwachting zaterdag.

Het vissersschip ‘Antarctic Chieftain’ vist met longlines in de Antarctische wateren op tandbaars.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *