Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Ramp met Russische vriestrawler Dalniy Vostok

2 min read

Ramp met Russische vriestrawler Dalniy Vostok

Reddingswerkers zoeken in de Ochotsk zee ten westen van het Russische schiereiland Kamtsjatka naar de nog dertien vermisten van de Russische vriestrawler Dalniy Vostok die daar in de nacht van woensdag op donderdag is gezonken.

Van de 132 opvarenden van de vriestrawler kwamen er zeker 56 om het leven toen het vaartuig door nog onbekende oorzaak in de golven verdween, ongeveer 300 kilometer uit de kust van Kamtsjatka.

63 bemanningsleden konden worden gered. Drie zwaargewonden zijn met helikopters naar het vasteland gevlogen en naar het ziekenhuis gebracht. Hoop dat er nog vermisten leven zijn is er niet want het water is er ijskoud. Het wrak van het schip zou op ongeveer 200 meter diepte liggen.

Een 33-jarige overlevende zegt in de Russische media dat er op volle zee niets aan de hand leek met het schip en dat de weersomstandigheden niet zwaar waren. Het schip maakte op een gegeven moment ruim een half uur slagzij, voordat het binnen een minuut zonk.

Veel bemanningsleden dachten dat het schip wel weer recht te krijgen was en werden overvallen toen het vaartuig plotseling kapseisde en zonk, aldus een overlevende.

De Dalniy Vostok viste vroeger onder de naam Stende. Het 103 meter lange schip is 16 meter breed. Tussen 1974 en 2011 zijn zeker 110 soortgelijke schepen als de Dalniy Vostok gebouwd. De Dalniy Vostok is in 1989 gebouwd en voer tot 2014 rond in de Baltische Zee voor de kust van Letland met als thuishaven Riga.

Vorig jaar is de vriestrawler gekocht door het Russische bedrijf Magellan en naar het oosten van Rusland gebracht. De thuishaven van het schip was sinds die tijd Nevelsk.

Video 1: Beelden van de reddingsoperatie.

Video 2: Reddingsoperatie Dalniy Vostok 2de dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *