Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Hektrawler Oleg Naydenov door brand verwoest

2 min read

De uitgebrande Oleg Naydenov zou inmiddels zijn gezonken

Afgelopen zaterdag is in de haven van Las Palmas op de Canarische eilanden aan boord van het Russische vissersvaartuig “Oleg Naydenov” na een explosie, brand uitgebroken.

Na het brand alarm heeft de 72 koppige bemanning het schip in de haven veilig verlaten. Na een aantal mislukte pogingen om het schip geladen met kartonnen dozen te blussen is besloten de brandende vriestrawler de haven uit te slepen.

Door gevaar voor verspreiding van het vuur in de haven en het gevaar dat het schip in de haven zou kunnen zinken hebben ambtenaren en brandweermannen besloten om het schip 20 mijl uit de kust te slepen.

De Spaanse autoriteiten zijn vier dagen bezig geweest om het vuur onder controle te krijgen, er stegen steeds zwarte rookwolken op vanaf het schip. Ondertussen meldt deze website dat het schip zou zijn gezonken.

Senegal

De hektrawler Oleg Naydenov was vorig jaar in het nieuws nadat het in januari was aangehouden door de autoriteiten in Senegal. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft toen verklaring van Senegal geëist over het opbrengen van de Russische vriestrawler.

De hektrawler werd toen aangehouden door het Senegalese leger 46 mijl uit de kust van Guinee – Bissau in West-Afrika. Het schip werd vervolgens begeleid naar de haven van Dakar in Senegal, soldaten zouden geweld tegen de kapitein en enkele bemanningsleden gebruikt.

Een Senegalese inspectie aan boord van het schip, verdacht van illegale visserij, is er toen niet in geslaagd om overtredingen te vinden.

De Oleg Naydenov, was toen eigendom van een bedrijf uit Ruslands noordelijke stad Moermansk. Het schip is een ‘Super-Atlantic’ hektrawler van 120 meter lang en is gebouwd in Stralsund, Duitsland in 1989.

Video: Spaanse nieuwsreportage over brand Oleg Naydenov

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *