Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Europa waarschuwt Thailand over illegale visserij

2 min read

Europa waarschuwt Thailand over illegale visserij

De Europese Commissie heeft vandaag Thailand een zogeheten gele kaart gegeven omdat het land niet voldoende maatregelen heeft genomen in de internationale strijd tegen illegale visserij (IUU).

Als Thailand geen stappen onderneemt, riskeert het land een importverbod van vis naar de EU. Thailand krijgt zes maanden de tijd om met maatregelen te komen.

Zuid-Korea en de Filipijnen kregen eerder zo’n officiële waarschuwing van de Europese Commissie. Dinsdag stelde Brussel dat deze landen inmiddels voldoende gedaan hebben om illegaal vissen tegen te gaan. De gele kaart voor deze landen wordt dan ook ingetrokken.

Er gelden al importverboden voor vis die gevangen is met schepen uit Sri Lanka, Cambodja en Guinee omdat deze landen te weinig doen om illegaal vissen tegen te gaan.

Milieuorganisaties, waaronder Oceana en het Wereld Natuur Fonds, zijn blij met de gele kaart die de Europese Commissie Thailand laat zien. Zij toont leiderschap door een belangrijk visserijland als Thailand aan te pakken, menen zij.

Zij wijzen erop dat de Thaise autoriteiten zich nauwelijks verantwoordelijk voelen voor de illegale praktijken van de vissersvloot. Niet alleen raken daardoor visbestanden uitgeput en de natuur in de zee beschadigd, maar ook worden de arbeiders op vissersboten ernstig uitgebuit.

Thailand is volgens de milieuorganisaties de op twee na grootste visexporteur ter wereld. Vooral (ingeblikte) tonijn wordt veel uitgevoerd. In 2013 importeerde de EU voor 735 miljoen euro aan vis uit het Aziatische land. Nederland behoort binnen de EU met onder meer Duitsland en Italië tot de grootste importeurs van vis uit Thailand.

Klik hier voor het persbericht van 21 April 2015 door de Europese Commissie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *