Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Aziatisch Garnalenprotest bij hoofdkantoor Lidl

1 min read

Aziatische garnalenpellers die armoedige lonen verdienen

De organisatie Fairfood heeft woensdagochtend bij het hoofdkantoor van Lidl in Huizen geprotesteerd tegen de verkoop van garnalen door de supermarktketen.

Volgens Fairfood is Lidl één van de Europese formules die garnalen verkoopt waar, in de woorden van de voedselclub, een luchtje aan zit. Fairfood beweert dat de garnalen gepeld en verwerkt worden door ‘uitgebuite Aziatische garnalenpellers die armoedige lonen verdienen’. Die conclusie staat ook in het rapport Fairfood International dat woensdag is verschenen.

Gedragscode

De Fairfood-medewerkers en sympathisanten overhandigden tijdens hun protest een exemplaar van dit rapport aan vertegenwoordigers van Lidl Nederland. Dat Lidl is uitgekozen voor een protest, heeft volgens Wendy Schutte van Fairfood International een reden.

‘Volgens de gedragscode van Lidl  streeft het bedrijf er naar om alle werknemers in haar toeleveringsketens lonen te betalen die hoog genoeg zijn om in hun levensonderhoud te voorzien. Desondanks heeft Lidl nog niet gereageerd op deze alarmerende misstanden, terwijl Fairfood daar al verschillende keren op heeft gewezen.’

Leefbaar loon

Fairfood eist van Lidl dat het bedrijf maatregelen neemt om betere lonen af te dwingen voor de garnalenpellers. Lidl reageerde op Fairfood’s actie door te stellen dat zij leefbaar loon belangrijk vinden, maar dat het lastig is om een leefbaar loon voor alle werknemers in de productieketens te verzekeren. Onder een video door Fairfood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *