Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Historische kotter O-225 “Norman Kim” gesloopt?

2 min read

Bergers hebben de oude garnalenkotter op de Hendrik Baelskade geplaatst

In Oostende heeft reder Willy Versluys een proces verbaal gekregen omdat één van zijn schepen de historische kotter O.225 Norman Kim op de verkeerde plaats zou staan, dit melden Belgische media.

De haven van Oostende zet druk op reder Willy Versluys om de oudste houten kotter van België een nieuwe bestemming te geven. ‘De mogelijkheden zijn niet groot’, zegt de bekende reder. Er zijn plannen in die buurt voor een aantal nieuwe appartementen en het havenbestuur wil dat de omgeving er netjes bij ligt.

Daarom zijn schepen op de kade verboden. Het schip, de oudste houten kotter van de Vlaamse vloot, is een attractie voor heel wat toeristen en de reder kocht het stukje visserij erfgoed om het te beschermen.

“Als antwoord op het proces verbaal heb ik uitstel gevraagd tot eind oktober om een andere plaats te vinden of om het schip te verkopen aan iemand die er wel zorg voor kan dragen, anders moeten we het eiken vaartuig tot schroot herleiden.” Zegt Versluys tegen het VRT nieuws

De Siol, in visserijkringen bekend als de O.225 Norman Kim of Petrus, is de oudste houten kotter van de Belgische vloot. Het schip werd gebouwd in 1957 op de scheepswerf Loy in Oostende en was tot 2005 in de vaart.

Versluys nam het schip over, toen het in 2014 zonk in het Visserijdok heeft hij het hij het op de Hendrik Baelskade in Oostende laten plaatsen. Het schip staat op de kade als symbool van de teloorgegane Oostendse visserij. De garnalenkotter heeft een grote emotionele en historische waarde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *