Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Eerste warmbloedige vissoort ontdekt

1 min read

Een nieuwe studie gepubliceerd in het tijdschrift Science heeft de eerste warmbloedige vis ter wereld geïdentificeerd: de opah of maanvis

Amerikaanse onderzoekers hebben een warmbloedige koningsvis ontdekt. Het is voor zover bekend de enige vis die warm bloed door zijn hele lichaam kan laten stromen. Dat stelt hem in staat om in diep, koud water op vissen en inktvissen te jagen.

De warmbloedige koningsvis ook wel Opah genoemd (Lampris guttatus) houdt zich op temperatuur door met zijn vinnen te bewegen en is zo gebouwd dat er geen warmte verloren gaat. De vis blijft zo’n  4 tot 5 graden warmer dan het water om hem heen.

“Koningsvissen hoeven daardoor niet steeds boven te komen om zichzelf op te warmen”, zegt een onderzoeker van het Amerikaanse NOAA-instituut.

Dit type koningsvis is wit en roodbruin van kleur en kan zo’n 90 kilo wegen. Hij leeft in oceanen op dieptes van 50 tot 400 meter.

Tonijnen en haaien

Tonijnen en sommige haaiensoorten kunnen tot op grote diepte hun spieren, hersenen en ogen warm houden, maar moeten op een zeker moment toch naar boven om te voorkomen dat vitale organen te veel afkoelen.

De bevindingen van de onderzoekers zijn gepubliceerd in het tijdschrift Science.

Video: Meet Opah – The First Fully Warm-Blooded Fish

https://youtu.be/OQNRpQI76wQ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *