Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Rol van vrouw in visserijsector nauwelijks erkend

2 min read

Miljoenen vrouwen over de hele wereld werken, betaald of onbetaald, in de visserijsector

Ongeveer de helft van alle werknemers in de mondiale visserijsector is vrouw. De bijdrage van vrouwen aan deze industrie wordt echter nauwelijks erkend en zwaar onderbetaald, stelt de FAO in een nieuw rapport.

De kansen voor vrouwen op sociale vooruitgang in de visserijsector zijn zeer beperkt. Ze zijn ook nauwelijks vertegenwoordigd in leidende posities. De visserijsector blijft daarmee ver achter bij andere sectoren, aldus de VN-Voedsel-en-Landbouworganisatie (FAO) in het dinsdag verschenen rapport.

Ongeveer 120 miljoen mensen halen hun inkomen uit visvangst, aquacultuur en visverwerkende activiteiten. Een groot deel van deze mensen werkt in de kleinschalige visserij. De diepzee visserij en industriële visserij word grotendeels gedomineerd door mannen.

Vis is wereldwijd een belangrijke bron van voedingsstoffen die meer dan 20 procent van de benodigde dierlijke proteïnen wereldwijd verschaft in arme landen.

Het vergroten van de gendergelijkheid in de visserijsector is belangrijk voor de voedselzekerheid, volgens de FAO in haar rapport The role of women in the seafood industry. “Dat geldt zowel op huishoudelijk niveau, waar vrouwen zorgen voor eten en inkomen, als op wereldwijd niveau, waar de visserij-industrie op duurzame wijze zal moeten groeien om de wereldbevolking te blijven voeden.”

De visproductie zou volgens de FAO met 20 tot 30 miljoen ton per jaar moeten stijgen om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag. De globalisering van markten, stagnatie van de visvangst in oceanen en de klimaatverandering behoren tot factoren die extra druk zetten op de inkomsten van vrouwen in de sector.

De FAO werkt momenteel samen met bedrijven, sectororganisaties en universiteiten aan een nieuw netwerk voor vrouwen in de visserijsector, met de bedoeling om meer vrouwen op managementposities te krijgen.

Bijschrift video: Miljoenen vrouwen over de hele wereld werken, betaald of onbetaald, in de visserijsector. Hoewel de vrouwen vooral betrokken zijn bij de taken voor en na de visvangst.

Het voorbereidende werk omvat het maken en herstellen netten, manden en potten, schoonmaken van vissersboten en kano’s dicht bij hun gemeenschappen.

In dit interview uit 2004 beschrijft Susana V. Siar van de FAO de belangrijke rol die vrouwen spelen in de visserijsector en wat de FAO doet om hun zichtbaarheid en bijdrage wereldwijd te verhogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *