Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Aangiftes en bakstenen voor Greenpeace

2 min read

Stenen naar Greenpeace gestuurd als protest door boze vissers

Bij het hoofdkantoor van Greenpeace zijn maandag “een paar pallets met stenen” aangekomen. Die stenen waren gestuurd door boze vissers naar aanleiding van een actie door de milieuorganisatie.

Greenpeace heeft keien gedumpt op de Klaverbank om naar eigen zeggen de Noordzee te beschermen. Eerder in 2011 dumpte Greenpeace ook al stenen op de Klaverbank tot grote woede van de vissers. De Klaverbank is een zandbank in de Noordzee en een belangrijk  visgebied voor Nederlandse vissers die nog maar 35 % van de Noordzee mogen bevissen.

Samen met de Europese Unie zorgen vissers ervoor dat overbevissing wordt voorkomen en dat er zorg gedragen wordt voor duurzame visbestanden door innovatie, strenge regelgeving en visquota. Uit het visserijbeleid van de Europese Unie is de Klaverbank aangesteld als een legaal visgebied.

Terroristen of milieuorganisatie?

De milieuorganisatie zegt de keien in de zee te dumpen om te protesteren tegen het gebrek aan daadkracht om de natuur in de Noordzee te beschermen. Volgens Anja Keuter van visserijbedrijf Keuter BV uit Urk zorgt de actie ervoor dat het leven van de visserman bewust in gevaar wordt gebracht.

Naast het feit dat de actie van Greenpeace levensgevaarlijk is hebben vissers toestemming om op de Klaverbank te vissen. Greenpeace sluit een legaal visgebied met grote keien dus bewust af. Is er dan nog wel sprake van een goedwillende milieuorganisatie?

De geschiedenis heeft het gevaar van keien in de Noordzee al bewezen: in 1997 sloeg een moderne kotter (Eurokotter) om in de Noordzee als gevolg van grote keien die op de zeebodem lagen,  een bemanningslid kwam hierbij om het leven.

Stenen voor Greenpeace

Als tegengeluid zijn de vissers een ludieke actie gestart waarbij grote hoeveelheden stenen naar Greenpeace gestuurd zijn als protest.

Als tegengeluid zijn de vissers een ludieke actie gestart waarbij grote hoeveelheden stenen naar Greenpeace gestuurd zijn als protest. Tom Grijsen van Greenpeace die pleit voor het ‘vissenparadijs’  op de Klaverbank, mocht de stenen eigenhandig opruimen voor het kantoor van Greenpeace maar zegt stug door te gaan met de illegale actie, zie video onder.

Aangifte

Keuter deed als eerste aangifte tegen Greenpeace om ervoor te zorgen dat Greenpeace wordt veroordeeld voor de illegale actie. Vissers steunen Keuter in deze procedure, ruim 350 van hen hebben al aangifte gedaan, schrijft De Telegraaf dinsdag. De rechter mag vervolgens bepalen of Greenpeace boven de wet staat.

Schol box

Vissers zitten overigens niet te wachten op nog meer gesloten gebieden, De Schol box moest ondermaatse schol in de Noordzee beschermen. Maar de hoeveelheid schol in het gebied nam af in plaats van toe.

In 1989 is een gebied van ongeveer 40.000 vierkante kilometer Noordzee afgesloten voor de grote kottervisserij, de zogenoemde Schol box, dit gebied is anno 2015 nog steeds dicht en is een mislukking van de eerst orde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *