Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Examen voor garnaalvissers te paard in Oostduinkerke

1 min read

Oostduinkerke is de enigste plaats in Europa is waar garnalen nog met een paard gevangen worden

De paardenvisserij in Oostduinkerke is het vissen op garnalen zoals dat in de Belgische kustplaats Koksijde traditioneel te paard gebeurt. De visserijmethode met paarden was vroeger gebruikelijk langs de hele Vlaamse Noordzeekust.

Het strand van Oostduinkerke is er zeer geschikt voor want er zijn geen golfbrekers of andere hindernissen. De traditie van het paardenvissen gaat al ongeveer vijfhonderd jaar terug. Zie video onder.

In 2009 werd de garnalenvisserij te paard in Oostduinkerke door toenmalig Vlaams minister van cultuur Joke Schauvliege opgenomen in de Inventaris Vlaanderen voor immaterieel cultureel erfgoed.

Op 4 december 2013 werd tijdens de jaarlijkse vergadering van de UNESCO, die plaatsvond in Baku (Azerbeidzjan), de garnaalvisserij te paard opgenomen in de ‘Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de mensheid’.

De garnalenvisserij te paard behoort daardoor tot het immaterieel werelderfgoed. Er zijn dertien officieel erkende garnaalvissers te paard aan de Belgische kust. Garnaalvisser te paard worden kan niet zomaar, want er is nu een praktisch examen waarvoor men eerst dien te slagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *