Visserij.nl

Nieuws over de beroepsvisserij

Zeldzame 4 meter lange Haringkoning spoelt aan

1 min read

Biologe Amy Catalano met de zeldzame 4 meter lange Haringkoning op Catalina eiland

Op het strand van Catalina eiland in het zuiden van Californië is een dode Haringkoning (Oarfish) gevonden. De slangachtig vis leeft in één van laagste diepten van de oceaan en zijn uiterst zeldzaam

De fascinerende vis werd gevonden door biologe Amy Catalano toen zij en haar collega’s bezig waren met het tellen van vogels op het eiland. Zij denkt dat de vis slechts enkele minuten vóór de ontdekking dood is aangespoeld.

Haringkoningen zijn van bijzonder belang voor wetenschappers, omdat ze in een grotendeels onbekend ecosysteem van de Mesopelagische zone (de schemerzone) in de Oceaan leven.

De Mesopelagische zone is het gebied van 200 m tot 1.000 m diep. Hoewel hier nog wel licht doordringt, is dit onvoldoende voor fotosynthese. Hier leven dieren als zwaardvissen, draakvissen, inktvissen, zeewolven en sommige zeekatten.

Catalina eiland

Het is niet de eerste keer dat op Catalina eiland een Haringkoning is gevonden. In 2013 vond Jasmijn Santana, onderzoekster voor het Catalina Island Marine Instituut (CIMI), tijdens het duiken een Haringkoning van 5.5 meter lang.

Deze is begraven zodat alleen het skelet bewaard zou blijven. Later is het skelet weer opgegraven, schoongemaakt, gemonteerd en voor bezoekers tentoongesteld.

Wadden eilanden

Op de Waddeneilanden Vlieland en Texel zijn in 2009 zelfs twee aangespoelde haringkoningen ontdekt. Dit zou volgens bioloog Pierre Bonnet van Ecomare Texel de eerste keer zijn dat zulke vissen in Nederland aanspoelden.

De naam Haringkoning (Regalecus glesne) is in het Nederlands ook bekend onder de naam Riemvis, in het Engels Oarfish en Ribbonfish genoemd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *